Laparoskopik kolesistektomi uygulanan hastalarda preoperatif anksiyetenin postoperatif analjezi ihtiyacına etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of preoperative anxiety on postoperative analgesia requirement in patients who undergo laparoscopic cholecystectomy
  1. Tez No: 661221
  2. Yazar: MURAT KURUL
  3. Danışmanlar: UZMAN NURDAN AYDIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Analjezi, Anestezi, Anksiyete
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 43
Özet
Amaç: Postoperatif ağrı hastanın yaşam kalitesini düşüren, morbidite ve mortaliteyi arttırabilen bir sorundur. Postoperatif ağrının tedavisi için kullanılan yöntemlerin yan etkileri, hastaların zaten bozulmuş olan yaşam kalitesini daha da kötüleştirebilmektedir. Preoperatif anksiyete cerrahiyi, anestezi idamesini ve postoperatif iyileşmeyi olumsuz yönde etkilemektedir. Bu çalışmada laparoskopik kolesistektomi operasyonu uygulanan hastalarda preoperatif anksiyete düzeyini ölçerek postoperatif dönemde analjezi ihtiyacıyla ilişkisini ortaya koymayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Etik Kurul onayı alındıktan sonra Sağlık Bilimleri Üniversitesi Haseki Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi genel cerrahi polikliniğine başvuran ve elektif şartlarda kolesistektomi operasyonu uygulanacak hastalar dahil etme ve dışlanma kriterleri dikkate alınarak çalışmaya dahil edilmiştir. Sosyodemografik bilgileri kaydedilen toplam 66 hastaya ameliyat öncesi süreklilik ve durumluluk kaygı ölçeği (STAI-T ve STAI-S) uygulanarak STAI-S puanlarına göre yüksek ve düşük anksiyeteli şeklinde 2 gruba ayrıldı. Hastalara ameliyathaneye alınmadan önce herhangi bir sedatif ilaç uygulanmadı. Hastalara genel anestezi altında laparoskopik kolesistektomi operasyonu uygulandı. Peroperatif ameliyat sonlandırılmadan önce hastalara 15 mg/kg parasetamol ve 1-2mg/kg tramadol dışında ek doz analjezi uygulanmadı. Postoperatif hasta sözlü uyaranlara cevap verebildiği zaman 0. saat olarak kabul edildi. Postoperatif ilk 4 saat içinde STAI-S ölçeği tekrarlanandı. Postoperatif servise alınan hastalara herhangi bir kontraendikasyon yok ise 8 saatte bir intravenöz olarak parasetamol ve 12 saatte bir intravenöz nonsteroid antiinflamatuvar tedavi, genel cerrahi servis protokolü olarak uygulandı. Hastaların postoperatif ağrı skorları Vizüel Analog Skala (VAS) ile 2, 6, 12 ve 24. saatlerde kaydedildi. Ek analjezi ihtiyacı olan hastalar kayıt altına alındı. Bulgular: İstatistiksel analize göre gruplar arasında sosyodemografik özellikleri karşılaştırıldığında anlamlı fark saptanmadı (p>0,05). Hastalarımızın ağrıları zaman içinde azalmış olsa da gruplar arasında preoperatif anksiyete düzeyleri ile postperatif ağrı skorları arasında anlamlı ilişki saptanmadı (p>0,05). Sonuç: Çalışmamız sonucunda preoperatif anksiyete düzeyi ile postoperatif analjezi skoru arasında anlamlı istatistiksel ilişki saptanmadı. Elde ettiğimiz verilerin yapılmış olan ve yapılacak çalışmalarla geliştirilerek sorunun çözümüne katkı sağlamasını ummaktayız.
Özet (Çeviri)
Aim: Postoperative pain is a problem that reduces the patient's quality of life and can increase morbidity and mortality. The side effects of the methods used for the treatment of postoperative pain can worsen the already impaired quality of life of the patients. Preoperative anxiety negatively affects surgery, anesthesia maintenance and postoperative recovery. In this study, we aimed to reveal the relationship between postoperative analgesia need by measuring the preoperative anxiety level in patients undergoing laparoscopic cholecystectomy. Materials and Methods: Patients who applied to the general surgery outpatient clinic and underwent elective cholecystectomy were included in the study, taking into account the inclusion and exclusion criteria. A total of 66 patients, whose sociodemographic data were recorded, were divided into 2 groups as high and low anxiety by applying State Trait Anxiety Invertory (STAI-T and STAI-S). No sedative medication was administered to the patients before being admitted to the operating room. Laparoscopic cholecystectomy operation was performed under general anesthesia. Before the perioperative surgery was terminated, 15 mg / kg paracetamol and 1-2 mg / kg tramadol were administered to the patients. No additional dose of analgesia was administered to the patients during the operation. The postoperative time when the patient could respond to verbal stimuli was accepted as 0. hour. The STAI-S scale was repeated within 4 hours postoperatively. Patients who were taken to the postoperative service were administered paracetamol intravenously every 8 hours and intravenous nonsteroidal anti-inflammatory therapy every 12 hours as a general surgery service protocol. Postoperative pain scores of the patients were recorded with the Visual Analogue Scale (VAS) at 2, 6, 12 and 24 hours. Patients who needed additional analgesia were recorded. Results: According to statistical analysis, when sociodemographic characteristics were compared between groups, no significant difference was found (p >0,05). Although the pain of our patients decreased over time, there was no significant relationship between anxiety levels and postperative pain scores between the groups (p>0,05).