Her2 pozitif meme kanserli hastaların demografik, patolojik ve klinik özelliklerinin Ki-67 ile ilişkisi
Relation of Ki-67 with demographic, pathologic and clinical features in Her2 positive breast cancer patients
  1. Tez No: 319279
  2. Yazar: BÜLENT ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İRFAN ÇİÇİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Her 2, Ki-67, meme kanseri, Her2, Ki-67, breast cancer
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Yüksek Ki-67 ve Her2 pozitifliği agresif ve kötü prognozlu meme kanserinin göstergesidir. Her2 negatif meme kanserlerinde olduğu gibi Ki-67'si düşük olan hastalar farklı özelliklere sahip olabilir. Bu çalışmayla Her2 pozitif meme kanserli hastaların demografik, patolojik ve klinik özelliklerinin Ki-67 ile ilişkisini tespit etmek amaçlanmıştır.Ocak 2000 Temmuz 20011 tarihleri arasında başvuran Her2 pozitif olan 79 hastanın demografik, patolojik ve klinik özellikleri incelendi. Ki-67 İmmünhistokimya ile çalışıldı. Ki-67 değeri %20 ve altında olan hastalar ile %20'den fazla olan hastalar karşılaştırıldı.Yaş, beden kitle indeksi, menarş yaşı, ilk doğum yaşı, çocuk sayısı, menopoz yaşı ve menopoz durumu ve hormon kullanımı iki grup arasında benzerdi. Tümör çapı, tutulan aksiller lenf nodu sayısı, kapsül dışı yayılım, grad, lenfovasküler ve perinöral invazyon varlığı yönünden iki grup arasında fark tespit edilmedi. Ki-67 düşük grup daha fazla hormon reseptör pozitif idi (p=0.029). Ki-67 indeksi yineleme ile ilişkili bulunmadı (p=0,912). Ki-67 indeksi yüksek hastalar daha fazla solid organ metastazı yaptığı görüldü (p=0.021).Sonuç olarak; Her2 pozitif hastalar Ki-67 düzeyine göre demografik ve patolojik özellikler yönünden farklılık göstermemektedir. Ki-67 düşük hastalar daha fazla hormon resptör pozitiftir ve lüminal tip meme kanserleriyle benzer metastaz özellikleri gösterir. Ayrıca Ki-67, Lüminal/Her2 grubu tanımlamada faydalı olabilir. Bu grup hastada Ki-67'nin prognostik önemini göstermek için daha uzun takip süreli çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Both Her2 positivity and high Ki-67 are signs of aggressive and poor prognostic breast cancer. A subgroup of Her2 positive breast cancer patients have better prognosis then others. Ki-67 low tumors may have a different feature as Her2 negative Ki-67 low tumors. The aim of this study was to investigate the relation of Ki-67 with demographic, pathologic and clinical features of Her2 positive breast cancer patients.Demographic, pathologic and clinical features of Her2 positive 79 breast cancer patients whom admitted between January 2000 and July 2011 were reviewed. Immunohistochemical staining for Ki-67 was performed, high expression of Ki-67 was defined as more or equal to 20%.Age, body mass index, menarche, childbearing-age, parity, menoposal age, menoposal status were similar in both groups. Tumor diameter, lymph node metastasis, extracapsular lymph node metastasis, tumor grade, lymphovascular and perineural invasion were also similar in both groups. Ki-67 low group was more hormon receptor positive (p=0.029). Ki-67 was not related with recurrence rate (p=0,912). Ki-67 high tumors were metastasing to visceral organs more then Ki-67 low tumors (p=0,021).In conclusion; Her2 pozitif Ki-67 low and high groups have similar demographic and pathologic features. Ki-67 low tumors was more hormone receptor positive. Ki-67 low tumurs have similar characteristics of metastasis with luminal type breast cancers. Ki-67, may be useful in identifying Luminal/Her2 group. To investigate the prognostic importance of Ki-67 in this group of patients new studies with longer follow up period are needed.