Alt ekstremiteye yönelik variköz ven cerrahisi uygulanan yüzeyel ve derin venöz yetmezliği olan hastalarda variköz ven cerrahisinin derin venöz sistem yetmezliği üzerine olan etkisi
The effects on lower extremity varicose vein surgery in patients with superficial and deep venous insufficiency on varicose vein surgery deep venous system insufficiency
  1. Tez No: 319307
  2. Yazar: NEVZAT POLAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN BERAT CİHAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Derin venöz yetmezlik, Safen ven strippingi, Variköz pakeeksizyonu, Deep venous insufficiency, Saphenous vein stripping, Varicosevein excision
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
ÖZETAmaç: DVY toplumda oldukça sık görülen ve hastaların yaşam kalitesi üzerineolumsuz etkileri olan ciddi bir sağlık sorunudur. DVY'nin cerrahi tedavisi çok dahadüşük bir morbidite ile ve güvenle yapılabilirmi? Bu çalışmanın amacı, derin venözsisteme yönelik olarak doğrudan yapılan yüksek riskli müdahaleler yerine, yüzeyelvenöz sisteme yönelik olarak yapılan müdahale ile çok daha düşük riskle ve güvenleDVY'de iyileşme sağlanıp sağlanamayacağını incelemektir.Metot: Aralık 2007 ve Ekim 2011 tarihleri arasında Turgut Özal TıpMerkezi'nde 52 hastaya ait 56 alt ekstremiteye yüzeyel variköz ven cerrahisiuygulandı. Bu ekstremitelerin 31 tanesinde yapılan kontrol doppler sonucunda DVY'deazalma görüldü (Grup 1) ve diğer 25 ekstremitede ise DVY'de azalma görülmedi(Grup2). Hasta kayıtları retrospektif olarak incelenerek, iki grup verileri kıyaslandı.Sonuçlar: Grup 1' deki hastaların oranı (Derin venöz sistem yetmezliğindeazalma olan hasta grubu) tüm hasta grubunun %55,4' üne karşılık gelmekte idi. Opereedilen hastaların % 42,8' i bayandı ve cinsiyet ile derin venöz sistem yetmezliğindekiazalma oranı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişli saptanmadı (p=0,14). Grup Ive Grup II' deki hastalar, sigara içiciliği (p=0,650), hipertansiyon (p=0,493), eşlikeden hastalık (p=0,367), aile öyküsü (p=0,08), obesite (p=0,932) gibi eşlik eden klinikolarak anlamlı bir ilşki saptanmadı. Diabetes Mellituslu hasta sayısı (n=1) çok azolduğundan, DM açısından bir karşılaştırma yapılamadı.Sonuç: VSM strippingi ve variköz pake eksizyonu kombine yönteminin, derinvenöz sistem yetmezliği üzerine oldukça yüksek oranda iyileştirici etkisi olmaklaberaber, konu ile ilgili kesin kanıtlar ortaya koyabilmek için daha geniş çaplı prospektifrandomize kontrollü çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
SUMMARYObjective: Deep venous insufficiency (DVI) is a serious health problem seenvery frequently and has a negative impact on patients?s quality of life. Can the surgicaltreatment of DVI be done with a more low morbidity and safety. The aim of this study,instead of making any intervention done for deep venous system, examine whetherintervention done for superficial venous system with more low risk and safety provideany recovery or not.Methods: Between the dates December 2007 and October 2011 at the TurgutÖzal Medical Center. Fifty six lower limbs belong to 32 patients were appliedsuperficial varicose vein surgery. At the 31 lower limbs were seen reduction in the DVI(Group 1) at the result of done control dopplers and in the other 25 lower limbs weren?tseen any reduction (Group 2). Patients records were examined as retrospective, the dataof both groups were compared.Results: In the group 1, the rate of patients corresponded to the %55,4. Thefemale patients which have been operated %42,8 and with sex and reduction ratio ofdeep venous system insufficiency in there weren?t any relationship (p=0,14). Thepatients in the group 1 and 2; like cigarette smoking (p=0,650), hypertension (0,493),comorbidities (p=0,367), family history (p=0,08), obesity (p=0,932), were a likeassociated with clinical conditions and weren?t determined any statistical for thisfeatures. Because there were very few the number of patients with diabetes mellitus(DM), any comparison couldn?t be done in the terms of DM.Conclusion: Saphenous vein stripping and varicose vein excision of thecombined method there are a high recovery impact of the deep venous systeminsufficiency, in order to make definitive evidence on the subject. We need more widerangingprospective randomized controlled trials.