Turizm işletmelerinde stratejik maliyet yönetim aracı olarak hedef maliyetleme ve uygulama örneği
Strategic cost management as a tool for tourism business as target costing and a case study
  1. Tez No: 319405
  2. Yazar: SELAHATTİN ALPKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH KARAKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Maliyet Kavramı, Maliyet Yönetim Sistemi, Stratejik Maliyet, Hedef Maliyetleme, Turizm İşletmesi, Concept of Cost, Cost Management System, Strategic Cost, Target Costing, Tourism Facility
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Modern işletmeler üretim satış odaklı anlayışlarını geride bırakmalarıyla birlikte pazar hakkında sağlıklı ve detaylı bilgi almaya çalışırken, üretim, ulaşım ve iletişim teknolojilerindeki gelişmeler tüketici ihtiyaç ve taleplerinin değişmesi, işletmeleri küreselleşmeye doğru sürüklemektedir. Bu gelişme ve değişimler işletmelerin iletişim kurmak zorunda olduğu coğrafyayı genişletmiş ve elde edilecek bilgilerinin yorumlanmasını zorlaştırmakla beraber pazar ağını da genişletmiş ve rekabeti daha şiddetli hale getirmiştir.Bu bağlamda çalışmanın amacı ve önemi; günümüzde ekonomik açıdan turizm işletmelerinde artan şiddetli rekabet ortamı, bu işletmelerin üzerinde etkili olan dışsal faktörleri maliyet ve kalite fonksiyonlarını en iyi şekilde yönetmek, aynı zamanda değişen koşullar ve rekabet baskıları altındaki turizm işletmelerinin yeni koşulların gereklerini yerine getirerek, hem rekabet üstünlüğünü sağlayabilmek hem de hizmet işletmelerindeki tüketici istek ve ihtiyaçlarına modern hizmet anlayışıyla en iyi şekilde cevap vermek ve işletme açısından da istenen maliyette, kalitede verimlilikte ve beklenen kâr marjına ulaşmada hedef maliyetin önemi ve gerekliliğini ortaya koymaktır.Çalışma kapsamında maliyet ve maliyet ile ilgili kavramlar, maliyet sistemleri, maliyet yönetimi incelenecektir. Ayrıca stratejik maliyet yönetim araçları ve bu araçlardan hedef maliyetleme kuramsal olarak incelenmiş ve bir konaklama işletmesi üzerine örnek bir uygulama yapılmıştır.Araştırma yönteminde ise tek bir otel işletmesi ele alınmıştır. Uygulamanın istenen hedefe ulaşabilmesi için belirli bir odasının hedef maliyetinin hesaplanması şeklinde sınırlı tutulmuştur. Bu çerçevede söz konusu konaklama işletmesinin hedef maliyetleme ile ilgili verileri; doküman, inceleme, mülakat (otel yöneticileri, bölüm yetkilileri) ve gözlemler neticesinde elde edilmiştir.Veriler ve bulgular çalışma kapsamında ayrı ayrı açıdan ele alınmış ve değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
With the modern enterprises? laying down their manufacturing sale focused concept while the enterprises trying to get healthy and detailed data about the market, the developments in the fields of manufacturing, transportation and communication technologies besides the changing consumer need and demands pull the enterprises to the globalization. These developments and transformations widened the geography that the enterprises must contact with and complicated the interpretation of the data which will be derived while enlarging the market area and increasing the intensity of competition.In this context the purpose and the emphasis of this study is to state the increasing competition among the tourism facilities, to manage the extrinsic factors, cost and quality functions, that affect these enterprises. Also, to reveal the importance and the necessity of target cost for the enterprises for reaching the desired quality, efficiency and margin of profit while these enterprises, which are under pressure because of changing conditions and the competition, are fulfilling the new conditions of changing terms and trying both to get competitive advantage and in terms of responding with a modern maintenance concept to the consumer demands and necessities in the best manner.In the scope of this study, the cost and the terms about the cost, cost systems and cost management will be analysed. Besides, strategic cost management devices and among these reins target costing was analysed theoretically and a sample practice was done about a hotel management.In the experimantal method only one hotel operation was dealed. In order to reach the desired target it was restricted to costing of a certain room?s target cost. In this frame the being talked hotel operation?s data about target costing are; documents, analysis, interview (hotel administrators, department authorities) and results of remarks.Data and findings in the scope of the study were argued out in eight different points and evaluated.