Perakende sektöründe yeşil pazarlamanın önemi
The importance of green marketing in retail sector
- Tez No: 319711
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FİGEN YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yeşil Pazarlama, perakende sektörü, Green Marketing and Retail Sector
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Son yıllarda dünyada yaşanan çevre ile ilgili değişimlerin etkileri birçok kavramla birlikte yeşil pazarlama kavramının önemini arttırmıştır. Bu nedenle işletmeler çevreye en az zarar veren uygulamaları benimsemeye yönelmişlerdir. Yeşil pazarlamanın artan önemini işletmelerin pazarlama bileşenlerinde yeşil politikaları uygulamalarına neden olmuştur. Son yirmi yılda gelişme halinde olan perakende sektörü ve bu sektörde faaliyet gösteren işletmeler de çevresel soruların kaynaklarından biri olarak görülmektedir. Bu çalışmada yeşil pazarlama ve perakende sektörüne ilişkin literatür incelenmiş ve bir saha çalışması yapılmıştır. Saha çalışması İstanbul'daki faaliyet gösteren en az 20 perakende satış mağazası olan gıda perakendelerinin çevre stratejileri ve yeşil pazarlama uygulamalarını incelenmiştir. Çalışma sonucunda gıda perakendelerinin çevreye duyarlı oldukları görülmüş olmasına rağmen daha farklı ve etkili uygulamalara ihtiyaç duydukları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The developments expriencedrecently related to enviromental cahanges have increased the importence of green marketing as aconcept. The growing importence of green marketing caused the enterprises to espouse the green policies in components of marketing. The last two decades in developing busineses in the retail sector?enterprises are one of the sources of environmental peoblems. In this study, the existing literature on the gren marketing and retail sector and a field study conducted. The field study was conducted environmental strategies, gren marketing practices on the food retaillers which are located in İstanbul and at least have 20 retail stores. Although the study was seen to food retail enterprices sensitive to the environment but even some perservation was taken by firms, more different and effective solution are needed.