İlahi dinlerde sevgi
Love true religions
  1. Tez No: 319773
  2. Yazar: MEHMET NURİ POLAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ RAFET ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: İlahi dinler, Yahudilik, Hıristiyanlık, İslam, Sevgi, Divine religions, Judaism, Christianity, Islam, Love
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
İlahi Dinlerde Sevgi konusunu ele aldığımız bu çalışmamızda, sevginin hakikatini ortaya koyup, sevginin hakkını vermek. İlahi dinlerin sevgi boyutunu vurgulayarak, Yahudilik, Hıristiyanlık ve İslam'ın sevgi anlayışını inceledik.İlahi dinlerin kutsal metinlerinin sevgiyi ele alışları, sevgiye yükledikleri anlamı ve bu dinlerin mensubu düşünürlerin din adamlarının sevgi kavramıyla ilgili değerlendirmelerini aktarmaya çalıştık. Bu bağlamda çalışmamızda öncelikle sevgi kavramını ele alıp inceledik. İlahi dinlerde sevgi duygusunun kimlere, nasıl yansıtılması gerektiğini ve sevginin insanın dini hayatındaki yerinin nasıl olması gerektiğini inceledik. İlahi dinlerde Allah sevgisi bütün sevgilerden üstün tutulmuştur. İnsanın diğer bütün varlıklarla olan sevgi ilişkisini düzenleyen de Allah sevgisi olmuştur. İlahi dinlerde Allah sevgisiyle birlikte, komşu ve kardeş sevgisi, aile fertlerine olan sevgi, ahiret ve dünyaya yönelik sevgiyi ele aldık.Sonuç; olarak sevgi tüm dinlerin özünde var olan bir kavramdır. İlahi dinler sevgiyi sadece soyut bir kavram olmaktan ziyade günlük hayata aktarılarak eyleme dönüşmesi gereken aksiyoner bir güç olarak görmekle birlikte, uygulamada farklılıkların olduğunu görülmektedir. İlahi dinlerde ortak bir özellik olan sevgi ile ilgili bazı nitelemelerde benzerlikler olmakla birlikte farklılıklarda bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study of religions, which explores the subject of Divine love (unconditional love), we see that love and truth are interconnected and one can only exist within the other. The scriptures of each religion highlights the fundemental importance of Divine love and truth; both, as one, is central to each religion; Judaism, Christianity and Islam. All three have studied the concept of love; love for God and from God; love for family, friends, neighbours and, of course, enemies! This aspect of love, for your enemy is a demonstration of God?s Divine love for His people.Love of the Divine religions, as set out in sacred texts, its perspectives, the meanings ascribed to love, the clergy and theologions in each of these religions tried to convey thier evaluations in simple terms so that readers and preachers might better describe Divine love to lay people. In this context, do not present study primarily examined the concept of love. Who is the sense of the divine religions of love, and love how people should be reflected in the place of religion in his life how it should be examined. Were superior to all the love of God`s love is the divine religions. The love of God, Divine love has been the significant influence that has regulated the relationship of love between all other human beings; brotherly, neighbourly love and the love that exists in the relationship between God and his follower.The result is a concept which is inherent in all religions whose central component is love. In each of the religions Divine love is transferred to everyday life rather than just an abstract concept acting as a force only seen in scriptures and not in action in today?s world; although some aspects of love in practice or love in action may differ superficially, Divine love is a common and central feature of each religion; it may be argued that without Divine love, unconditional love, there is no grounds for faith and without faith there is no religion.