İlköğretim İngilizce öğretmenlerinin etkili sınıf yönetimi davranışlarının öğretmen ve öğrenci algılarına göre değerlendirilmesi
Evaluation of efficient classroom management behaviours of secondary school English teachers according to teachers' and students' perceptions
- Tez No: 319832
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİHAT ÇALIŞKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İlköğretim, İngilizce Öğretmeni, Etkili sınıf yönetimi, Secondary School, English Language Teacher, Efficient Classroom Management
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Denetimi ve Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu araştırmada ilköğretim İngilizce öğretmenlerinin etkili sınıf yönetimi davranışları öğretmen ve öğrenci görüşlerine göre incelenmiştir. Görüşlerin cinsiyete ve okuldaki konuma (öğretmen-öğrenci) göre farklılık gösterip göstermediği saptanmaya çalışılmıştır. Araştırmanın evreni Kırşehir il merkezi ve ilçelerindeki ilköğretim okullarında görev yapan öğretmenler ve bu okullarda öğrenim gören öğrencilerden oluşmaktadır. Araştırmanın verileri, Altındağ'ın (2006) geliştirdiği anket yolu ile elde edilmiştir. Verilerin çözümlenmesinde frekans, yüzdelik ( %) ve Ki-Kare (X2) teknikleri kullanılmıştır. Araştırmada sınıf yönetiminin, planlama, motivasyon, eğitim-öğretim, dönüt ve düzeltme, istenmeyen öğrenci davranışlarının önlenmesi boyutları ele alınmıştır. Araştırma sonucunda ilköğretim İngilizce öğretmenlerinin etkili sınıf yönetimi davranışlarını sergileme düzeylerinin öğretmen ve öğrenci algılarına göre ve cinsiyete göre bir farklılık gösterip göstermediği tespit edilmiştir. Araştırma sonunda İngilizce öğretmenlerinin etkili sınıf yönetimi davranışlarını sergileme sıklıklarının cinsiyet açısından anlamlı bir farklılık arz etmediği ancak öğretmen ve öğrenci görüşleri arasında anlamlı farklılıklar bulunduğu tespit edilmiştir. Öğretmenler söz konusu sınıf yönetimi davranışlarını daha sık sergilediklerini düşünürlerken, öğrenciler bu davranışların öğretmenleri tarafından daha az sıklıkta sergilendiğini düşünmektedirler.
Özet (Çeviri)
In this research, effective classroom management behaviours of Secondary School English Language Teachers are evaluated according to the opinions of teachers and their students. It is tried to identify whether the opinions differ according to gender and to status (teacher ? student). The population of the research is composed of teachers who are working at the Secondary Schools in Kırşehir province and in the districts of Kırşehir and students who are studying at these schools. The data is gathered through a questionnaire developed and used by Altındağ (2006). Frequency, t-test, percentage, and X-Square (X2) techniques were applied for the analysis of the data. In the research different dimensions of classroom management such as planning, motivation, teaching, feedback and correction and preventing misbehaviours are addressed. The results of the research showes that the frequency of effective classroom management behaviours of Secondary School English Language Teachers do not differ according to the perceptions of genders however, there is a meaningful difference between the opinions of teachers and students. Although the teachers think that they display these behaviours more often, the students think that the teachers display these behaviours less often.