İlköğretim 4-8 fen ve teknoloji ve matematik öğretim programlarının fen ve matematik entegrasyonuna göre incelenmesi
An investigation of elemantary 4th-8th grade science and technology and mathematics curriculums according to integrated science and mathematics
- Tez No: 319982
- Danışmanlar: PROF. DR. SONER DURMUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Matematik Öğretim Programı, Fen ve Teknoloji Öğretim Programı, Fen ve Matematiğin Entegrasyonu, Matematik Eğitimi, Fen ve teknoloji Eğitimi, Mathematics Curriculum, Science and Technology Curriculum, Integrated Science and Mathematics, Mathematics Education, Science and Technology Education
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Matematik Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
Bu tezde, i) ilköğretim 4-8 fen ve teknoloji ve matematik öğretim programlarındaki kazanımlar arasında yapılan entegrasyonların uygun ve yeterli olup olmadığı ii) fen ve teknoloji ve matematik kazanımlarının entegrasyonu hakkında öğretmen düşüncelerinin ortaya konulması amaçlanmıştır.Çalışmada ilköğretim 4-8 fen ve teknoloji ve matematik öğretim programlarındaki kazanımlar arasında yapılan entegrasyonların uygun olup olmadığını, entegrasyonları yapılabilecek başka kazanımların bulunup bulunmadığı ve öğretmenlerin kazanımlar arasındaki entegrasyon hakkındaki düşüncelerini ortaya koymak amacıyla ek 1'deki anketler geliştirilmiştir. Bu anketlerin geliştirilmesi aşamasında 4-8 fen ve teknoloji dersi öğretim programı ve matematik ders öğretim programı ayrı ayrı incelenmiş, iki programdaki kazanımlar arasında entegrasyonları yapılabileceği düşünülen kazanımlar anketlere dâhil edilmiştir. Daha sonra bu anketler için uzman görüşü alınarak ve pilot uygulama yapılarak bu anketlere son hali verilmiştir.Çalışmada nicel ve nitel araştırma yöntemleri kullanılmıştır. Ek 1'de verilen anketler Manisa'nın bir ilçesindeki ilköğretim okullarında görev yapan 4 ve 5. sınıf öğretmenleriyle, 6-8 fen ve teknoloji ve matematik öğretmenlerine uygulanmıştır. Toplam 56 öğretmen araştırmaya katılarak 86 anket cevaplandırılmıştır. Ayrıca bu anketler bir profesör dr., bir doçent dr., üç yrd. doçent dr. ve iki araştırma görevlisine uygulanarak uzman görüşleri alınmıştır. Ek1'deki anketlerin ?Evet/Hayır? bölümlerinin öğretmen ve uzman cevaplarının frekansları ve yüzdeleri hesaplanarak 4-8 fen ve teknoloji ve matematik öğretim programlarındaki kazanımlar arasında yapılan entegrasyonların uygun ve yeterli olup olmadığı değerlendirilmiştir. Ek 1'deki anketlerdeki ?Gerekçe? bölümüne verilen cevaplar içerik analizi yöntemi kullanılarak öğretmenlerin fen ve teknoloji ve matematik kazanımlarının entegrasyonu hakkındaki görüşleri ortaya konmaya çalışılmıştır.Ek 1'deki anketlerden elde edilen bulgular sonucunda 4-8 fen ve teknoloji ve matematik öğretim programlarındaki kazanımlar arasında yapılan entegrasyonların uygun olduğu fakat entegrasyonları yapılabilecek başka kazanımlarında bulunduğu sonucuna ulaşılmıştır. Dolayısıyla ilköğretim 4-8 fen ve teknoloji ve matematik öğretim programlarında yapılan entegrasyonun yüzeysel olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca fen ve teknoloji ve matematik derslerindeki hangi konular arasında entegrasyonun yapılabileceği ve öğretmenlerin fen ve teknoloji ve matematik entegrasyonu hakkındaki düşünceleri yapılan bu çalışmada ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this thesis, i) The integrations conducted between achievements in science and technology and mathematics curriculums in elementary 4-8 are suitable and enough or not, ii) The manifestation of teachers? thoughts about the integration of the achievements of science and technology and mathematics are aimed.In this work, in order to manifest that the integrations conducted between achievements in science and technology and mathematics curriculums in elementary 4-8 are enough or not, there are other achievements provided by integrations or not, and the teachers? thoughts about the integration between achievements, the surveys shown in Appendix 1 were improved. During the development of these surveys, 4-8 of science and technology curriculum and mathematics curriculum were separately investigated and the achievements thought to be provided the integrations between achievements in both curriculums were incorporated in the surveys. Afterwards, the final version of the surveys was obtained with the aid of expert opinion and pilot application.Both quantitative and qualitative research methods were used in this study. The given surveys in Appendix 1 were implemented to the fourth and fifth grade teachers and sixth-eighth grade science and technology and mathematics teachers working at elementary schools in a county of Manisa. Totally 56 teachers participating in this work responded to 86 surveys. Moreover, these surveys were implemented to one professor dr., one associate professors dr., three assistant professors dr. and two research assistants and the expert options were obtained. By calculating the frequencies and percentage of the responses of the teacher and expert at ?Yes/No? sections of the surveys in the appendix 1, it was evaluated that the integrations conducted between achievements of 4-8 science and technology and mathematics curriculums are suitable and enough or not. With the use of the given responses to ?Justification? chapter at the surveys in the appendix 1 by using content analysis method, teachers? options about the integration of the science and technology and mathematics achievements have been put forward carefully.As a consequence of the findings obtained from the surveys displayed in the appendix 1, it was found that the relations conducted between achievements in 4-8 of science and technology and mathematics curriculums are convincing; however, the other achievements except for the related achievements are able to integrate. Thereby, it was concluded that the integrations conducted in the elementary 4-8 of science and technology and mathematics curriculums are superficial. Additionally, it was proposed in this study performed that the integration is able to provide among which subjects in the science and technology and mathematics lectures and the thoughts of the teachers about the integration of the science and technology and mathematics curriculums.