An expreimantal study on the effects of instruction on vocabulary learning strategies
Strateji eğitiminin kelime öğrenimine etkileri üzerine deneyse bir çalışma
  1. Tez No: 320003
  2. Yazar: ESRA KARAKOÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KADİR VEFA TEZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kelime Öğrenme Stratejileri, Strateji Eğitimi, Sözlük Kullanma Stratejisi, Vocabulary Learning Strategies, Strategy Instruction, Dictionary Use Strategy
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngilizce Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngilizce Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışma kelime öğrenme stratejilerinden biri olan sözlük kullanımını eğitimi vermenin sözlük kullanma yeteneği ve kelime öğrenimine etkisinin olup olmadığını araştırmıştır. Ayrıca strateji eğitiminden sonra kelime öğrenme stratejilerinden biri olan sözlük kullanma eğitimi ve cinsiyet arasındaki ilişkiyi de araştırmayı amaçlamıştır.Bu çalışma Abant İzzet Baysal Üniversitesi Yabancı Diller Yüksek Okulu'ndaki 2 B1 seviyesindeki sınıfın ve de onların öğretim elemanının katkısıyla hazırlanmıştır. Katılımcılar sözlük eğitimi üzerine 5 haftalık eğitim almışlardır. Araştırma için gerekli veriler araştırmacı tarafından geliştirilen ön test ve son testlerle toplanmıştır.Data analizi strateji eğitimi vermenin strateji kullanımına pozitif etkisi olduğunu ama sözlük kullanımı eğitimi aldıktan sonra sözlük kullanabilme stratejisinin cinsiyete göre bir farklılık göstermediğini göstermiştir.Araştırma sonuçları öğrencilerin sözlük kullanma eğitimi vermenin yararlı olduğunu ve öğrencilere sözlük kullanma eğitimi vermenin öğrencilerin kelime öğrenmesine katkısının olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
This study investigated whether and to what extent instruction on one of thevocabulary learning strategies, namely, dictionary use had an effect on students? dictionary skills and vocabulary learning. It also sought to find out the relationship between dictionary use and gender.The study was conducted with the participation of two B1 level English preparatory classes at Abant Izzet Baysal University Preparatory School and their instructors. The participants received 5-week strategy instruction on dictionary use. Quantitative data necessary for this research were collected by the researcher.The analysis of quantitative data revealed that strategy instruction on dictionary use had a positive impact, but it did not lead to any significant difference between control and experimental group regarding using dictionary use strategy.The results of this study indicated that students? training regarding dictionary use is beneficial, and that giving students instruction in the dictionary use enhanced students? vocabulary learning.