Aziz Nesin öykülerinde sosyal eleştiri: 1946-1960
Social criticism in Aziz Nesin's stories: 1946-1960
- Tez No: 320068
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN SAZYEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: sosyal, eleştiri, toplum, halk, sosyal yapı, sömürü, social, criticism, public, society, state mechanism, exploitation of labor and the right of the people
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 535
Özet
Benimsediği dünya görüşü doğrultusunda öykü, roman ve oyunlar yazan Aziz Nesin, öykülerinde toplumsallığı ön planda tutar. ?Halk? kavramını anlamaya ve onu içselleştirmeye önem veren yazarın öykülerinde halka dair getirilen eleştirilerin tümü, halk yanlısı bir bakış açısının ürünüdür. Nesin için halk, üst sınıf olmayan kitleleri ifade eder. Bu nedenle öykülerde zengin olanlar ve yöneticiliği temsil eden kişiler üst yapı, geri kalan kişiler ise halk olarak adlandırılır.Bu tezde, Aziz Nesin'in 1946-1960 yılları arasında yazılmış, biri broşür olmak üzere yirmi dört öyküsünde yer alan sosyal eleştiri unsurları incelenmektedir. Öykülerde dile getiriler eleştiriler, genel bir kapsamda ele alındığından toplumu anlamak adına sosyal psikoloji ve sosyoloji kaynakçalarından yararlanılmıştır.Aziz Nesin öykülerinde eleştiriler, sınıf ilişkileri üzerine inşa edilir. Sosyal eleştirilerinin tümünde alt ve üst yapı unsurlarına rastlamak mümkündür. Kişiler ve yapılar arasındaki çatışmalar sömürü ilişkisini ortaya koyar. Nesin'in yaşam öyküsü doğrultusunda oluşan toplumcu edebiyat anlayışı, öykülerinin hemen her noktasında kendini gösteren bir sosyal eleştiriye dönüşür.
Özet (Çeviri)
Because of his world view, Aziz Nesin gave priority to sociality in his novels, short stories and plays. Understanding and internalizing the concept of the public? is very important for the writer. The criticism in his stories about the public is a result of his sociality perspective. In his opinion the concept of the public means the masses but not the upper class. Therefore, in his stories rich people and managers are called the upper class and the rest is called the public.In this thesis I examined the elements of social cirticism in twenty -four stories, which were written by Aziz Nesin between 1949-1960 including a brochure. In this work I used sociology and social psychology sources to understand the social critics in the stories, because these are considered a general context.In his stories Aziz Nesin builds his critics from class relations. The reader can find the upper and lower structure elements in all his social criticisms. Nesin opposes the exploitation of labor and rights of the people by all the conflicts his created in his stories. Nesin?s concept of socialist literature, which is formed by his life story, turns itself into almost every point of his stories as social criticism.