Küreselleşmenin Türkiye'deki iç güvenlik yönetimine etkileri
Effects of globalization to internal security management in Turkey
- Tez No: 320090
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RAMAZAN ŞENGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Güvenlik Yönetimi, Bilişim, Değişim, İnsan Hakları, Uzmanlaşma, Globalization, Security Management, Information Technology, Change, Human Rights, Specialization
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışmanın amacı; günümüzde en çok tartışılan kavramlardan biri olan ve varlığından daha çok etkileri tartışılan küreselleşmenin Türkiye'de güvenlik yönetimine olan etkilerini ortaya koymaktır. Bu çalışma 3 ana başlıktan oluşmaktadır.Birinci bölümde küreselleşmenin teorik çerçevesi ele alınmıştır. Bu bölümde, yazarların dünya görüşlerine göre değişen küreselleşme tanımları üzerinde durulmuştur. Yakın tarih esas alınarak sınıflandırılan küreselleşmenin tarihçesi; soğuk savaş dönemi, soğuk savaş sonrası dönem ve 11 Eylül sonrası dönem olarak anlatılmıştır. Küreselleşmenin güvenlik yönetimine olan etkileri çalışmanın özünü teşkil ettiğinden, küreselleşmenin siyasi, kültürel ve birçok yazarın çalışma konusunu oluşturan ekonomi alanındaki etkilerine kısaca değinilmiştir. Birinci bölümün bir diğer başlığını ise küreselleşmenin sonuçları oluşturmaktadır. Küreselleşmenin sonuçları arasında, dünyanın küçülmesi, ulus devletlerin güç kaybetmesi, milli-manevi, yöresel ve bölgesel değerlerin etkisiz hale getirilmesi, zengin ve fakirler arasındaki uçurumun belirginleşmesi, güvenlik zafiyetlerinin globalleşmesi, değişen uluslararası ortam ve yeni tehdit algılamaları gibi hususlar belirtilmiştir.İkinci bölümde Türkiye'nin güvenlik yönetiminin mevcut yapısı üzerinde durulmuştur. Öncelikli olarak güvenlik tanımları yapılmış, güvenliğin tarihçesi hakkında bilgilere yer verilmiştir. Jeopolitik konumu itibariyle birçok konuda köprü niteliği taşıyan Türkiye'nin suç ve suçla mücadeledeki rolü açıklanmıştır. Sınırları belirlenirken en çok çekince gösterilen özgürlüklerin üzerindeki etkisiyle güvenliğin özgürlükle olan dengesinin önemi vurgulanmıştır. İkinci bölümün son başlığını ise, güvenlik yönetimi ve Türkiye'de kolluk birimleri oluşturmuş, bu kapsamda Polis Teşkilatı, Jandarma Teşkilatı, Sahil Güvenlik Teşkilatı, Gümrük Muhafaza Teşkilatı, Özel Güvenlik Yönetimi ve Milli Güvenlik Kurulu gibi kurum ve teşkilatların yapısı ve görevleri kısaca anlatılmıştır.Üçüncü ve son bölümde çalışmanın ana konusunu oluşturan küreselleşmenin Türkiye güvenlik yönetimine ve özelde Emniyet Teşkilatı'na olan etkileri yer almaktadır. Bölümün başlangıcında günümüzde suçlarda meydana gelen artışlar üzerinde durulmuş, bilişim devriminin ve teknolojinin suçlarda meydana getirdiği değişimlerden bahsedilmiştir. Suç ve suçla mücadelede üzerinde dikkatle durulması gereken bir konu olduğundan bilişim suçları kapsamlı olarak incelenmiş, bilişim yoluyla işlenen suçlar detaylı şekilde anlatılmıştır.Küreselleşmenin daha yoğun tartışılır hale getirdiği insan hakları, demokrasi, şeffaflık vb. kavramların emniyet teşkilatı güvenlik politikalarında meydana getirdiği niteliksel gelişmeler ve bu kapsamda Emniyet Teşkilatı'ndaki uzman birimlerin durumu bu bölümde değerlendirme konusu yapılmıştır. Son olarak ise örnek olması açısından Emniyet Teşkilatı'nın gelişen vizyon ve teknolojik alt yapısının sonuçları sayılabilecek olan birey merkezli Toplum Destekli Polislik anlayışı ile bununla beraber gelişen laboratuvar uzmanlık hizmetleri, suçlarla mücadelede önleyicilik, işlenen suçlarla ilgili olarak ise delil imkanı sağlayan MOBESE sistemi ile, bireylere günlük yaşamlarında kolaylık sağlayan Trafik Takip Sistemi anlatılmıştır.Çalışmada ayrıca; bilişim suçlarıyla ilgili geçtiğimiz senelerde meydana gelen olaylar ve yapılan çalışmaları içeren bazı istatistikler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study, is to handle globalization effects of Turkey security management which the most debated concept recently, discussed effects more than existence. This study consists of three main sections.In the first chapter the theoretical framework of globalization are discussed. This section describes the views of the world according to the authors focused on the changing definitions of globalization. The history of globalization is classified on the basis of recent history, the Cold War, post-cold war period and is described as the period after September 11. Because of constituting the essence of the study the effects of globalization, security management, globalization, political, cultural and economic field form the subject of many studies the effects of the author are briefly mentioned. The other title of the first section is the results of globalization. Among the results of globalization such as, the world's shrinking, losing power of nation states, national-spiritual inactivation of local and regional values, getting clear the gap between rich and poor people, the globalization of security deficiencies, the changing international environment and a new threat perceptions were also mentioned.In the second part the current structure of Turkey's security management is focused on. Security was handled primarily by definition, are given information about the history of security. Turkey's geopolitical position, which serve as a bridge in many aspects as the role of the fight against crime and the crime are described.In determining the boundaries of freedom and security is the most impact on a reservation with the balance shown to highlight the importance of freedom. The last title of the second chapter consist of security management and law enforcement in Turkey, in this context, National Police, Gendarmerie Organization, Coast Guard, Customs Enforcement Agency, Special Security Administration and the National Security Council structure and function of such institutions and organizations are briefly described.There are the effects of globalization constitutes main subject of the study to Turkey Security Management, and in particular the effects of the Turkish National Police at the third and final part. At the beginning of the section it is emphasized on rising crimes' rate today and computer revolution and the changes caused by crimes mentioned. Because crime and the fight against crime is an issue to be addressed carefully, cyber crimes are comprehensively examined and offenses committed through the computer are given detailed.Brought by globalization becomes more intense questionable human rights, democracy, transparency and so on. qualitative developments caused by the police and security policies of the concepts in this context, the safety status of specialized agencies in Turkish Police is been subject to evaluation in this section.Finally, as an example the results of the technological infrastructure for the Police Department's emerging vision and considered with the concept of Community Policing, however, the individual in developing expertise in laboratory services, fight crime prevention, the evidence in relation to crimes committed MOBESE system that allows individuals Traffic Tracking System is described which provides convenience to their daily lives.The study also presents some studies and statistics including the cyber crimes and the events of the past.