Dönüşümcü liderlik davranışlarının çalışanların yaratıcılık algıları üzerinde etkisi ve bir araştırma
The effect of transformational leadership behaviours on the perception of employee creativity and a research
  1. Tez No: 320107
  2. Yazar: UMUT KÜPÇÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜLYA GÜNDÜZ ÇEKMECELİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yaratıcılık, Endüstriyel Yaratıcılık, Dönüşümcü Liderlik, Creativity, Industrial Creativity, Transformational Leadership
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 192
Özet
Antik Yunan'dan bu yana yaratıcılık kavramı birçok filozof, düşünür, yazar ve bilim adamının ilgisini çeken, hayatın her alanında kendisini gösteren ve hayatın her alanına nüfuz eden sihirli bir kavram olarak görülmüştür. Bu bağlamda yaratıcılık kavramıyla ilgilenenler onu, bir dehayı ölümsüzlüğe götüren eşsiz bir eserden, herhangi bir uzmanın basit ama yararlı bir mekanik aksamı icadına kadar çeşitli düzeylerde ele almışlardır.Bu tez, yaratıcılığı; tüm bireylerin çeşitli düzeylerde ortaya koyabileceği, endüstriyel bir yararlılık olarak ele almaktadır. Tezde araştırma problemi olarak bireysel, içsel, örgütsel ve iklim düzeyinde yaratıcılıkla dönüşümcü liderlik davranışlarının ilişkili olup olmadığı ele alınmaktadır. Bu maksatla farklı sektörlerde faaliyet gösteren kurumsallaşmış, büyük ölçekli üç işletmede araştırma yapılmıştır.Araştırma bulguları bu işletmelerde algılanan örgütsel yaratıcılık, yaratıcı iklim ile dönüştürücü liderlik davranışları arasında anlamlı bir ilişki olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca araştırma bulguları bu işletmelerde çalışan ve yöneticilerin dönüşümcü liderlik davranışları için değerlendirmelerinin belirli bir düzeyin üzerinde uyum içerisinde olduğunu, çalışan ve yöneticilerin yaratıcılığın tüm düzeylerine ilişkin algıları arasında anlamlı bir fark olmadığı, demografik değişkenlerin bu sonuçlar üzerinde bir etkisinin olmadığını ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
From Ancient Greek till now, the concept of creativity has been considered as a magical concept that a lot of philosophers, thinkers, writers and scientists have been interested in a concept that stands out and penetrates in every field of life. In this concept, the people who deal with the concept of creativity have handled the concept at various levels from a unique study that carries a genious to immortality, to a simple but useful mechanic piece that an expert invents.This thesis is handling the creativity that all the people can put forward at various levels as autility of industrial. In the thesis, it has been dealt that whether there is a connection between the personal, internal, organizational and at a climatic level creativity and transformational leadership behaviours. For this purpose, there has been done researches in three institutions that are highly scaled, corporated and active in different sectors.The findings of the reserch have indicated that there is a meaningful relation between the organizational creativity, the creative climate and the transformational leadership behaviours that has been perceived in these instutitions .Furthermore,the findings of the research have indicated that the evalutions of the employees and the leaders for the transformational leadership behaviours are over a level but in coherent and there isn?t a meaningful difference among the perceptions of creativity of the employees and the leaders and demographic variables have no effect on these results.