Çalışma yaşamında kadın işgücünün karşılaşabileceği sorunlar: Yalova örneği
Women at work the problems faci?ng the labor force: Yalova exemplary
- Tez No: 320129
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ORHAN KOÇAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Kadın, Kadın İşgücü, Kadın İşgücü Sorunları
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yalova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Tüm Dünya'da meydana gelen değişim ve gelişim hareketleri kadınları da yakından etkilemiş, kadın işgücü istihdamı gün geçtikçe hızla artmıştır. Toplumsal değişim, eğitim imkânlarında meydana gelen artış, hukuki düzenlemeler ve geliştirilen yeni çalışma biçimleri daha fazla kadının işgücü piyasası içinde yer almasını sağlamıştır. Bu durum genel anlamda tüm toplumlar açısından olumlu bir gelişmeyi ifade etmektedir. Ancak kadınlar çalışma yaşamında, cinsiyete dayalı ayrımcılık uygulamaları nedeniyle erkek işgücüne oranla daha düşük ücret, işyerinde cinsel taciz, işe alma, işe yerleştirilme ve yükselme süreçlerindeki eşitsizlik gibi birçok sorunla karşı karşıya kalmaktadır. Bu sorunları ortadan kaldırmak ve çözüm bulmak için ulusal ve uluslararası düzeyde birçok kuruluş çeşitli politikalar geliştirmişlerdir. Amaç toplumsal adaleti ve refahı sağlamaktır. Günümüzde de bu çalışmalar devam etmektedir.Bu çalışmanın amacı, geçmişten günümüze kadar tartışmalı bir konu olan ?çalışma yaşamında kadın? ve ?çalışma yaşamında kadınların karşılaştıkları sorunları? Yalova ilinde çalışan kadınlar üzerinden incelemektir.Çalışmanın birinci bölümünde kadın işgücü kavramı, kadınların çalışma nedenleri, Dünya'da ve Türkiye'de tarihsel süreç içinde kadın işgücünün gelişimi incelenmiş, ikinci bölümde kadının çalışma hayatında karşılaştığı iş, aile ve toplumsal kaynaklı sorunlar ele alınmıştır. Üçüncü bölümde ise kadınların çalışma hayatında karşılaştıkları sorunlar kapsamında Yalova'da çalışan kadınlara yönelik anket çalışması yapılmış, yapılan çalışmada kadınların sorunlarına ilişkin görüşlerine başvurulmuştur. Anketten elde edilen veriler, SPSS paket programında analiz edilerek düz ve çapraz tablolar oluşturulmuştur. Oluşturulan tablolar ile kadınların çalışma hayatında karşılaştıkları sorunları algılama düzeyleri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
All movements of change and development occurring in the world is also closely affected women, the employment of female labor force increased rapidly day by day. Social change, the increase in educational opportunities, legal regulations and the development of new forms of work have led to more women in the labor market. This is positive development for all communities in general. But women in working life, gender-based discrimination in the labor force than men because of the low pay practices, workplace sexual harassment, hiring, job placement and promotion processes are facing many problems such as inequality. To eliminate these problems and find solutions to a variety of national and international level, many organizations have developed policies. The goal is to provide social justice and prosperity. Today, this is in progress.The purpose of this study, which is a controversial issue from the past to the present day,