Yerel iktisadi kalkınma bağlamında kalkınma ajansları'nın rolü ve Türkiye uygulamaları
The role of development agencies on account of local financial progress and the applications in Turkey
- Tez No: 320233
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURAN KOYUNCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Kamu Yönetimi, Economics, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Bölge, Bölgesel Kalkınma Ajansları, Kalkınma, Küreselleşme, Yerelleşme, Region, Regional Development Agencies, Development, Globalization, Localization
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
1950'li yıllarda küreselleşmeyle birlikte ülkelerin idari yapısında ve kalkınma anlayışlarında bir takım değişikliklerin yaşandığı görülmektedir. Daha sonraki yıllarda gündeme gelen yerelleşme anlayışı sonucunda kamu, özel ve sivil toplum kuruluşları arasındaki ortaklıklar giderek artmış, bu da yeni kalkınma anlayışının ortaya çıkmasına neden olmuştur. Artık ülkeler tavandan tabana kalkınma anlayışı yerine tabandan tavana kalkınma anlayışını seçmektedir.Yaşanan bu gelişmelerle beraber bölgesel ölçekte kalkınma politikalarını oluşturmak ve uygulamak, bölgelerarası dengesizlikleri ortadan kaldırmak ve yerel dinamikleri harekete geçirmek amacıyla bütün dünyada Bölgesel Kalkınma Ajansları oluşturulmaya başlanmıştır.Ülkemizde 2006 yılında kabul edilen ?Kalkınma Ajanslarının Kuruluşu, Koordinasyonu ve Görevleri Hakkında Kanun? ile yerel iktisadi kalkınmayı gerçekleştirmek amacıyla 26 tane Bölgesel Kalkınma Ajansı oluşturulmuştur. Bugün ajanslar yerel kalkınmanın gerçek aktörleri olarak kabul edilmektedir.
Özet (Çeviri)
It is obviously seen that an amount of differences in governmental structure and the intelligence of economic development of countries with the globalization in 1950?s. In later years, with the current issue of common understanding of localization the corporations among the association, special and civil associations has increased continually, that has caused a new understanding of development. From now on, the countries choose the understanding of development not from the ceiling to the floor but, from the floor the ceiling.With these improvements, in order to organize and put regional development policies into practise, to abolish the imbalances among the regions and with the aim of setting the local dynamics into action, Regional Development Agencies are started to be constituted all around the world.In our country, with ?The law About The Constitution Development Agencies, Coordination and Functions? and with the aim of carrying out local economical development, 26 Regional Development Agencies constituted. Today, agencies are regarded as the real actors of local development.