Stratejik maliyet yönetim aracı: Hedef maliyetleme
Strategic cost management tool: The target costing
  1. Tez No: 320252
  2. Yazar: UĞUR HAŞAŞOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RABİA ÖZPEYNİRCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Hedef maliyetleme, Maliyet yönetimi, Stratejik maliyet yönetimi, Target Costing, Cost management, Strategic cost management
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Ekonomik ve sosyal değişmelerle gelişen ileri teknoloji, yüksek düzeyde ve her geçen gün sertleşen bir rekabet ortamını beraberinde getirmiştir. Bu rekabet ortamı işletmeleri kısa süre içinde, yüksek kaliteli ve düşük maliyetli mamul üretimi hedeflerini aynı anda ve en yüksek düzeyde gerçekleştirmek zorunda bırakmıştır. İşletmeler bu hedeflerine ulaşmada birçok maliyet yönetim tekniklerinden yararlanmaktadır. Hedeflerine ulaşırken işletmelerin yararlandıkları veya yararlanabilecekleri bu tekniklerden biri de stratejik kar ve maliyet planlama aracı ve yönetim sisteminin bir parçası olan Hedef Maliyetleme yöntemidir. 1970'li yıllarda Japon elektronik ve araç üreticileri tarafından geliştirilmiş olan Hedef Maliyetleme, işletmelerin ürünlerini en uygun bir fiyatla müşterilerin isteklerine göre üretmelerine ve mümkün olan en kısa zamanda pazarda satışına olanak sağlamaktadır.Bu çalışma ile yaşanan ekonomik ve teknolojik gelişmelerin maliyet ve yönetim muhasebesi üzerinde doğurduğu etkiler üzerine değinilerek, Maliyet Yönetimi ve Stratejik Maliyet Yönetimi sistemlerinin, Stratejik Maliyet Yönetimi enstrümanı olan Hedef Maliyetleme'nin teorik bazda incelenmesi amaçlanılmaktadır. Ayrıca, Kayseri ilinde ev tekstili mobilya sektöründe faaliyet gösteren işletme üzerinde yapılan bir röportaj çalışması ile Hedef Maliyetleme'nin ev tekstili mobilya sektöründe uygulanabilirliğinin tespiti de amaçlanmıştır.Yapılan çalışmanın sonuçlarından göre bazı sorunlara rağmen Hedef Maliyetlemenin ev tekstili mobilya sektöründe uygulanabileceği anlaşılmaktadır
Özet (Çeviri)
Nowadays, economic, social and technological changes bring forth an oppressive and pressing competitive environment. This competitive environment forces companies to manufacture high-quality and low-cost products in the short run to meet customers? requirements. For the mentioned purpose, the companies derive benefit from numerous cost management techniques. One and important of these cost management techniques is Target Costing methodology that has been cultivated by Japanese electronic and vehicle manufacturers during 1970?s. Target Costing methodology enables companies to manufacture products according to their customers? requirements in consideration of appropriate price and time.In this study, the effects of economic and technological changes on costing and management accounting are discussed and in the light of the discussion, an important strategic cost management instrument, Target Costing methodology is overviewed theoretically. In addition, the report house textile of furniture manufacturers in Kayseri Region, the applicability of Target Costing methodology on furniture manufacturing industry is purposed.Results of the study show that, despite of some problems, Target Costing methodology can be used in furniture manufacturing industry.