Karaman il merkezindeki beden eğitimi öğretmenlerinin ve sınıf öğretmenlerinin ilk yardım konusundaki bilgi düzeylerinin karşılaştırılması
Comparison of levels of physical education teachers' and class teachers' first aid knowledge
  1. Tez No: 320257
  2. Yazar: AHMET ŞAHİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET ULUKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İlk yardım, beden eğitimi öğretmeni, sınıf öğretmeni, First aid, Physical Education Teacher, Class Teacher
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışmada, Beden Eğitimi Öğretmenlerinin ve Sınıf Öğretmenlerinin ilk yardım konusundaki bilgi düzeyleri karşılaştırılmıştır.Çalışmanın ilk aşamasında ilk yardımın genel tanımı yapılarak ilk yardımın bazı özelliklerine yer verilmiştir. Bu bölümde ilkyardım üzerine yazılmış literatür örneklerinden bilgiler toplanmış ve geçmişten günümüze kadar uygulanmış ilkyardım uygulamaları belirlenmeye çalışılmıştır. Daha sonra ilk yardımın ana kurallarına ve ilk yardımcı ile ilgili yapılan araştırmalara yer verilmiştir. Kanamalarda ilk yardım kapsamında iç ve dış kanamaların tanımı ve uygulama yöntemleri ele alınmıştır. Ayrıca kırık, çıkık ve burkulmalarda ilk yardım yöntemlerine yer verilmiştir. Tüm anlatılanlarla bağlantılı olarak donmalarda ilk yardım, sıcak ve güneş çarpmasında yapılmasında gereken ilk yardım yöntemlerine yer verilmiştir. En son olarak ilk yardım gerektiren özel durumlarda yapılması gereken ilk yardım yöntemleri incelenmiştir.Bu tez çalışmasının literatür kısmının diğer bölümlerinde beden eğitimi ve sınıf öğretmenlerinin önemi ve ilk yardımın yeri ile ilgili bilgilere yer verilmiştir. Çalışmanın son bölümde ise araştırmada ileri sürülmüş olan hipotezleri test etmek amacıyla Karaman il merkezindeki beden eğitimi öğretmenlerinin ve sınıf öğretmenlerinin ilk yardım konusundaki bilgi düzeylerinin karşılaştırılması için yapılmış olan anket çalışmasıyla ilgili bulgulara yer verilmiştir.Verilerin istatistiksel analizi, SPSS 16.0 paket programı kullanılarak yapılmıştır. Veriler sayı(%) ve ortalama ± standart sapma olarak değerlendirilmiştir. İstatistiksel analizde ki-kare ve Kruskal Wallis H testleri kullanılmış ve yüzdelikleri alınmıştır. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p < 0,05 olarak kabül edilmiştir
Özet (Çeviri)
In this study, physical education teachers and class teachers were compared with levels of knowledge of first aid.General defination was made and some properties of the first aid were given in the first phrase of the study. İn this section, some information was collected from the literature samples written on the first aid and tried to determine applied first aid applications from past to present day. Then the main rules of the first aid and first asist in the research were included. Defination and application of Internal and external bleeding under the first aid İn hemarrhage were discussed. Besides, first aid methods such as fractures, dislocations and sprains were given. First aid procedures were told when the freezing happened or sun and heat stroke, connected with the all applications. Finally, methods which should be done at special cases that require the first aid were studied.The importance of physical education and class teachers and about first aid were studied in other parts of the literature of this thesis. In the last section of this study, findings about the survey conducted to make for comparison of levels of knowledge about first aid of physical education teachers and class teachers İn Karaman city center with the aim of testing the hypotheses proposed were discussed.Data statistical analysis was performed using the SPSS 16.0 package programme. Data as number (%) and mean as ± Standard deviation were evaluated. Chi-square and Kruskal- Wallis H test for statistical analysis were used and percentages were taken. Level of statistical significance as < 0,05 was adopted.