İş dünyası ve bürokrasi ilişkileri bağlamında girişimcilerin Türk kamu bürokrasisi algısına yönelik bir araştırma
Business world and the bureaucracy relationship: A research on entreprenuers perception of Turkish public bureaucracy
- Tez No: 320280
- Danışmanlar: PROF. DR. HİLMİ BAHADIR AKIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Bürokrasi, Girişimci, Kamunun Girişimcilere Desteği, Türkiye, Bureaucracy, Entrepreneur, Government?s Support to Entrepreneurs, Turkey
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 260
Özet
Bu çalışmanın amacı, girişimcilerin kamu bürokrasisine ilişkin algılarını ortaya koymak ve bu algılardan yararlanarak tespit edilen bürokrasinin boyutlarının kamunun girişimcilere desteği üzerindeki etkilerini analiz etmektir. Araştırma bulguları incelendiğinde öncelikle girişimcilerin kamu bürokrasisine ilişkin algıları dikkate alınarak yetki devri ve eşitlik ilkesi, kurumsal yönetim ve denetim, bürokratik kültür ve kurallar, bürokrat ve çalışanların nitelik ve tutumu, bürokratların vizyonu ve yolsuzlukların önlenmesi, siyaset kaynaklı bağlılık güdüsü, uluslararasılaşma tehdidi ve devletin ekonomiye müdahalesi ve dış ticaret kısıtlamaları, uluslararası entegrasyon ve kamu kaynaklarının tahsisi şeklinde dokuz faktör tespit edilmiştir. Araştırma bulguları, söz konusu faktörlerin kamunun girişimcilere desteği açısından değerlendirildiğinde ise bürokraside yetki devri ve eşitlik ilkesi, bürokrat ve çalışanların tutumu ve özellikleri, siyaset kaynaklı bağlılık güdüsü ve uluslararasılaşma tehdidi ile kamunun girişimcilere desteği arasında negatif yönlü bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Öte yandan bürokratik kültür ve kuralların kamunun girişimcilere desteği üzerinde pozitif bir etkiye sahip olduğu, ancak uluslarasılaşma tehdidi ve uluslararası entegrasyon ve kamu kaynaklarının tahsisinin kamunun girişimcilere desteği üzerinde negatif bir etkiye sahip olduğu gözlenmiştir. Son olarak, araştırmanın birtakım kısıtları olduğu belirtilmiş ve gelecek araştırmalar için bazı öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to present entrepreneurs? perceptions of public bureaucracy and to analyze the effects of bureaucracy?s extents on public?s support to entrepreneurs by taking advantages of these perceptions. When research findings are examined, nine factors have been identified by taking entrepreneurs? perception of public bureaucracy, namely delegation of authority and equivalence principle, organizational management and control, bureaucratic culture and rules, bureaucrats? and workers? qualities and attitudes, bureaucrats? vision and preventing from illegalities, loyalty motivation originated from politics internationalization threat and government?s intervention to the economy and restrictions of international trade. When research findings are evaluated in the point of the mentioned factors? effects to government?s support to entrepreneurs, it is determined that there is a negative correlation between government?s support to entrepreneurs and delegation of authority and equivalence principle, bureaucrats? and workers? attitudes and qualities, loyalty motivation originated from politics and internationalization threat. On the other hand, it is seen that bureaucratic culture and rules have a positive effect on government?s support to entrepreneurs; however, internationalization threat and international integration and assignment of public funding have a negative effect on government?s support to entrepreneurs. Lastly, it is stated that the research has had some limits and some suggestions are put forward for forthcoming researches.