Örgütsel adalet algısının iş bırakma eğilimi üzerine etkisi: Antalya ili 4 ve 5 yıldızlı otel işletmeleri üzerine bir araştırma
The effects of perceptions organizational justice is a tendency to leave: A research of the province of Antalya 4 and 5 stars hotel enterprises
- Tez No: 320503
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞULE AYDIN TÜKELTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Antalya, işgören, iş bırakma eğilimi, otel işletmeleri, örgütsel adalet, Antalya, employee, hotel enterprises, organizational justice, tendency to resignation
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu tez çalışması adalet kavramının algısal bir kavram olması nedeniyle gerek sosyal gerekse iş ortamında olsun kişilerce farklı şekillerde anlaşılmasından dolayı otel işletmelerinde çalışan işgörenlerin adalete bakış açılarının nasıl olduğu ve bu durumun iş bırakma ile olan ilişkisini tespit etmek amacıyla yapılmıştır.Bu çalışmada, örgütsel adaletin üç boyutta incelenen(dağıtım, prosedür ve etkileşim) otel işletmelerinde çalışan işgörenler açısından nasıl algılandığı ve bu algılamalar doğrultusunda iş bırakma niyeti ile olan ilişkisi ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bu araştırmanın temel problemini, otel işletmelerinde çalışan işgörenlerin, iş ortamındaki tavır ve sosyal ilişkilere karşı olan adalet algılarının nasıl olduğu ve işgörenlerin işi bırakma eğilimlerine olan etkisinin olup olmadığı, varsa bu etkinin olumlu ya da olumsuz olduğunu vurgulamak oluşturmaktadır.Bu çalışmanın evreni, Antalya ilindeki dört ve beş yıldızlı otel işletmelerinin tüm departmanlarında çalışan işgörenler seçilmiştir. Araştırmada kantitatif bir teknik olan anket tekniğinden yararlanılmıştır. Çalışmanın veri toplama sürecinde hazırlanan anket ifadeleri çalışanları yönlendirmeyecek şekilde hazırlanmıştır. Çalışanlarla doğrudan görüşülerek, e-mail gönderilerek ve ?on-line anket''portalı vasıtasıyla veriler toplanmıştır.Elde edilen bulgulara göre; iş bırakma eğilimi düşük düzeyde de olsa etkileşimsel adaleti etkilemektedir. İş bırakma eğiliminde olan çalışanların etkileşimsel adalet algılarının yükseldiğini söylemek mümkündür. Ancak iş bırakma eğilimi prosedürel ve dağıtımsal adalet boyutlarını etkilememektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis is carried out in order to identify the perspectives of the employees(those who work in esteblishments such as hotel enterprises) on justice and the relation of it with work stoppage and resignation with a view to justice itself being a perceptual concept and how it is perceived in different ways by different people.In this study, the hotel employees perception of organisational justice(analysed in 3 ways; distribution, procedure and interaction) and the relation with resignation upon these perceptions, will be tried to be identified. The basic aim of this study is to determine the hotel employees perception of justice of the attitude and social relations within the work environment and whether this has an effect on the employee?s tendency to quit work and if it does it presents itself in a positive or negative manner.All the employees who work in different departments of all 4-5 star hotel enterprises within the city of Antalya have been selected for this study. Survey technique(which is quantitative technique) has been carried out the research. During the data collection process, the questions and statements have been prepared in a manner so as not to be leading the employees towards a certain answer in anyway. Datas were collected through face to face interviews, e-mail or on-line survey portal.The findings suggest, albeit being on a low-scale, tendency to resignation does have effect on interactional justice. It can be said that employees with a tendency to resign, develope a higher perception of interactional justice. However, this tendency does not have an effect on procedural or distributive justice.