Otel işletmelerinde insan kaynakları yönetiminin yeri ve önemi
The importance of human resources management in the hotel enterprises
  1. Tez No: 320524
  2. Yazar: SELMA ÖZCAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYTÜL ÇOLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Otel İşletmeciliği, İnsan Kaynakları Yönetimi, Hotel Business, Human Resources Management
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Araştırmanın amacı, otellerde insan kaynaklarına verilen önem ve insan kaynaklarının yerini incelemektir. Konu, teorik çerçevede ele alındıktan sonra otel işletmelerinde İnsan kaynakları yönetimine verdikleri önemi anlamak adına yöneticilerle mülakat yapılmış ve görüşlerine başvurulmuştur.Tez ?Giriş?, ?Üç Bölüm?, ?Sonuç? olmak üzere üç ana kısımdan oluşmaktadır. Birinci bölümde otel işletmelerinin tanımına yer verilerek, tarihi gelişiminden bahsedilmiş, otel işletmelerinin sınıflandırılmalarından bahsedilerek, otel işletmelerinin özellikleri açıklanmıştır. Araştırmanın ikinci bölümünde insan kaynakları yönetiminin tanımı, amacı, tarihi gelişimi ve örgüt içerisindeki yeri açıklanarak işlevlerinden bahsedilmiştir. Araştırmanın üçüncü bölümünde; otel işletmelerinde insan kaynaklarının yeri ve öneminden bahsedilmiş, otel işletmelerinde insan kaynakları işlevlerine yer verildikten sonra otel işletmelerinde insan kaynaklarının yeri ve önemine ilişkin otel yöneticileri ile gerçekleştirilen mülakatın bulgularına yer verilmiştir.Araştırma sonucunda; otel işletmelerinde yıldız sayısının artmasıyla birlikte insan kaynaklarına verilen önemin arttığı ve insan kaynakları yönetimi uygulamalarının da bu doğrultuda daha fazla yer aldığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the importance given to human resources specifically in the hotel industry. The main issues addressed are the theoretical framework taking place under managers in hotels, in order to understand the significance of human resources management businesses through primary research through interviews and consultations conducted,Thesis“input”,“Three-Part”,“Result”compose of three main parts, the definition of hotel management is given in the first section, as well as the historical development of the industry, hotel management human dynamic address hotel management features only. In the second section of the human resource management, definition, purpose, historical development and examinations of the functions of the organization mentioned in place. The third section of the survey explores hotel location and the importance of human resources and enterprises referred respective hotel and human resource functions within.The research in general, goes over hotel businesses with increasing numbers of stars expanding, and the prioritization given to human resources and human resource management practices.