Aa 6013-t651 alüminyum alaşımında sürtünme karıştırma kaynağının, mikroyapı ve mekanik özellikler üzerindeki etkileri
The effect of friction stir welding on the microstructure anda mechanical properties at aa6013-t651 aluminium alloy
  1. Tez No: 320840
  2. Yazar: GÜLLÜ AKKAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RECEP KILIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: AA6013-T651, sürtünme karıştırma kaynağı, katı-hal kaynağı, AA 6013-T651, friction stir welding, solid state welding
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Sürtünme karıştırma kaynağı (SKK) 1991 yılında TWI (The Welding Institute) tarafından bulunan geleneksel sürtünme kaynağından türetilmiş ergime olmaksızın gerçekleşen bir katı-hal birleştirme tekniğidir. Esası oldukça basit olan sürtünme karıştırma kaynağı; özel olarak tasarlanmış uç ve omuza sahip harcanmayan ve dönen bir takımın karşılıklı olarak alın alına dayanmış levha veya plakaların içine dalması, dönmesi ve birleştirme çizgisi boyunca ilerlemesi işlemlerinden oluşmaktadır.Bu çalışmada, 5 mm kalınlığında 200 mm boyunda hazırlanan AA6013-T651 levhalar, K10 sert metal karbür ile alın alına getirilip sabitlenerek, birleştirilmiştir. Kaynak işlemi için sanayi tipi freze kullanılmıştır. Levhaları sabitlemek içinse özel bir bağlama aparatı yapılmıştır. Levhalar bu aparatın üzerinde sabitlenerek alın alına getirilip kaynatılmıştır.Kaynak işleminde değişken parametreler olarak iki farklı devir sayısı ve her bir devir sayısı için üç farklı ilerleme hızı kullanılmıştır. Devir sayıları 900 dev/dak ve 1400 dev/dak olarak belirlenirken, ilerleme hızları 125 mm/dak, 250 mm/dak ve 315 mm/dak olarak seçilmiştir.Bu çalışmada AA6013 malzemenin kaynağı başarılı bir şekilde gerçekleştirilmiştir. Mukavemet değerleri üçgen profilli karıştırıcı pimden etkilenerek düşük devir sayısında daha düşük çıkmıştır. Ancak devir sayısı artırıldığında mukavemet özelliklerinde iyileşme gözlemlenmiştir. Çekme deneylerinde kopmalar düşük devirdeki çalışmalarda dinamik olarak yeniden kristalleşen bölgede (DKB) meydana gelirken, yüksek devirde ısının tesiri altındaki bölgede (ITAB)'da meydana gelmiştir.
Özet (Çeviri)
Friction stir welding, which was discovered in 1991 by TWI derived from a traditional welding of friction, a solid-state joining technique that took place without melting. Basis of the friction stir welding is quite simple; not spent with a specially designed shoulder to the tip and butt, and relied on a rotating plate or plates into the team's mutual subducted, dizziness, and proceed along the assembly line consists of transactions.In this study, 5 mm thick and 200 mm long AA6013-T651 plates was prepared, using the K10 hard metal carbide combined with fixed butt brought. Industrial-type milling machine is used for the welding process. A special binding equipment was made for fix the plates. Plates fixed on the apparatus, brought butt welded.Two different speed were used for variable parameters in welding process and three different progression speed is used for each speed. 900 cycle/min and 1400 cycle/min were determined for speed, 125 mm/min, 250 mm/min and 315 mm/min were chosen for welding speed.In this study, AA6013 materials? welding was successfully carried out. Strength values were lower than the base material because it was affected by triangular profiled confounder pin. However, increasing the number of cycles observed improvement in strength properties. Tensile test breaks; were occurred at dynamically re-crystallized region in low rotational speed and were occurred at heat affected regions in high rotational speed.