5237 sayılı (yeni) Türk Ceza Kanunu'nda görevi kötüye kullanma ve görevi ihmal suçları
Crimes proccesed by a public offical's miscondunt and criminal neglect of duty in the no. 5237 (new) Turkish penal code
- Tez No: 320969
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKAN SABRİ ÇELİKYAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Görevi Kötüye Kullanma Suçu, Görevi İhmal Suçu, Memur, Kamu Görevlisi, 765 sayılı (Eski) Türk Ceza Kanunu, 5237 sayılı (Yeni) Türk Ceza Kanunu, 1913 sayılı Memurin Muhakematı Hakkındaki Kanunu Muvakkat, 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkındaki Kanun, The Crimes Processed By Misconduct, Criminal Neglect Of Duty, Civil servant, Public Officer, No. 765 (Old) Turkish Penal Code, No. 5237 (New) Turkish Penal Code, `1913 sayılı Memurin Muhakematı Hakkındaki Kanunu Muvakkat, No. 4483 Trial Of Civil Servants And Other Public Officers Law
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 238
Özet
Kamu hizmetlerini karşılamakla görevli memur ve diğer kamu görevlileri, görevi kötüye kullanma veya görevi ihmal suçlarını işledikleri iddialarıyla yargı organının konusu haline gelebilmektedir.Memurlar ve diğer kamu görevlilerinin hangi eylemlerinin görevi kötüye kullanma suçunu, hangi eylemlerinin görevi ihmal suçunu oluşturduğu önem taşımaktadır.Ayrıca Türk hukuk düzeninde memurlar ve diğer kamu görevlilerinin yargılanmaları genel yargılama usullerinden farklı olarak özel yargılama usullerine göre gerçekleştirilmektedir.Görevi kötüye kullanma ve görevi ihmal suçlarının eski ve yeni Türk Ceza Kanunlarında düzenlenmiş olması, yeni düzenlemeyle suç tiplerine ilişkin kavramlarda değişikliklere gidilmesi, memur yargılaması alanında 1913 tarihli Memurin Muhakematı Hakkındaki Kanunu Muvakkat'in yerine 1999 yılında yürürlüğe giren 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkındaki Kanun ile memur ve kamu görevlisinin yargılanması alanında yeni ve farklı düzenlemelerin getirilmiş olması konunun önemini bir kat daha arttırmaktadır.İnceleme konusu yapılan suçların ?tehlike suçu? yerine ?zarar suçu? haline getirilmiş olduğu, memurlar ve diğer kamu görevlilerinin görevlerini ilgilendiren suçlardan dolayı idarenin bir ön inceleme yaparak bu ön incelemenin sonucuna göre olayın yargı mercilerine intikal ettirilmesini öngören sistemlerden biri olan izin sistemini benimsendiği, yürütülen soruşturmaların profesyonel, bağımsız, kadrolu soruşturmacılar tarafından gerçekleştirilmesinin sağlanması, soruşturmacıların hukuki konumu, yetki ve sorumluluklarının belirlenmesi gerektiği, memurlar ve diğer kamu görevlilerinin yargılanması usulü konusunda temel düzenlemenin 4483 sayılı Kanun olmakla birlikte bu Kanunun belirli suçlar hakkında ve belirli memurlar ve kamu görevlileri hakkında uygulanmadığı, bu alanlarda yargılama usullerinin daha farklı ve daha özel birtakım usullere göre yapıldığı gibi temel sonuçlara ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Civil cervants that are commissioned to meet public service and other public officers can be subject to an appeal because of processing a crime by misconduct or criminal neglect of duty.It is important to discriminate the activities of civil cervants and other public officers as crimes processed by public official?s miscondunt and criminal neglect of duty.Besides, in Turkish legal system, judgement of civil cervants and other public officers are performed according to special judging procedures, different than general judging procedures.The importance of the topic becomes heavier due to the following reasons: Crimes processed by public official?s micconduct and criminal neglect of dut yare arranged by both old and new Turkısh Penal Codes; concepts of the crimes are changed in the new arrangement; becoming reality of new and different arrangements, by the change of ?Memurin Muhakematı Hakkındaki Kanunu Muvakkat? in dated 1913, with No. 4483 Trial of Civil Servants and other Public Officers Law in 1999 in the topic of civil servant judgement.Consequently, the following results are concluded: The crimes subject to investigation are changed from danger crime to harm crime; permission system is aceepted for the crimes that are releated with civil servants and other public officers, where the case is transferred to legal authorities according to the results of initial analysis of the administation; the investigation is required to be performed by professional, independent, permanent staff; legal status, authority and responsibilites of the investigation staff has to be determined; judgement of civil servants and public officers is mainly arranged by No. 4483 Trial Of Civil Servants And Other Public Officers Law; however, in pre-determined crimes and for pre-determined civil servants and public officers, different and special procedures other than this law have been carried out.