The effect of creative drama-based instruction on seventh grade students' mathematics achievement in probability concept and their attitudes toward mathematics
Yaratıcı drama tabanlı öğretimin, 7. sınıf öğrencilerinin olasılık konusundaki matematik başarılarına ve matematiğe karşı tutumlarına etkisi
- Tez No: 321117
- Danışmanlar: DOÇ. MİNE IŞIKSAL BOSTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Olasılık, Yaratıcı Drama Temelli Öğretim, Geleneksel Öğretim, Matematik Başarısı, Matematiğe Yönelik Tutum, Probability, creative drama based instruction, regular instruction, mathematics achievement and attitude toward mathematics
- Yıl: 2012
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışmanın amacı yaratıcı drama temelli öğretimin, yedinci sınıf öğrencilerinin olasılık konusundaki başarılarına ve matematiğe yönelik tutumlarına etkisini araştırmaktır. Bu çalışmanın bir diğer amacı ise öğrencilerin matematik başarı ve tutumlarında cinsiyet farklılığını incelemektedir. Çalışma bir devlet okulunda bulunan iki 7.sınıf üzerinde 2010?2011 öğretim yılında gerçekleştirilmiş,17 ders saati (6 hafta) sürmüştür. Çalışmada 22 öğrenci Yaratıcı Drama Öğretimi (YDTO) , 21 öğrenci ise Geleneksel Öğretim (GO) almışlardır.Bu deneysel planda yaratıcı drama öğretimi ve geleneksel öğretim iki farklı öğrenim ortamında karşılaştırılmıştır. Öğrencilerin matematik başarılarını ölçmek için Olasılık Başarı Testi kullanılmıştır. Katılımcıların matematik dersine karşı tutumlarını belirlemek için Matematik Tutum Anketi uygulanmıştır. Bu test yaratıcı drama metotlarının uygulanmasından önce ve sonra ön-test ve son-test olarak uygulanmıştır. Olasılık Başarı Testi (OBT) ve Matematiğe Yönelik Tutum anketi (MTA) puanları üzerinde bağımsız örneklem t testi uygulanmıştır. Buna ek olarak verilerin analizi için iki yönlü varyans analizleri gerçekleştirilmiştir.İki yönlü varyans analiz sonuçlarına göre, deney grubu ile kontrol grubu arasında oluşan anlamlı fark deney grubu lehinedir. Buna ek olarak kız öğrencilerin matematik başarı puanları anlamlı dercede erkek öğrencilerden daha yüksek çıkmıştır. Öğretim yöntemi bazında matematik tutum ölçeği sonuçlarına bakıldığında yedinci sınıf öğrencilerinin matematiğe karşı tutumlarında anlamlı bir fark görülmemiştir. Matematik tutum ölçeğine sonuçlarına dayanarak cinsiyet farkına bakıldığında anlamlı bir fark yoktur.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to investigate the effect of creative drama- based instruction on 7th grade students? achievement in probability concept and their attitude toward mathematics. Another purpose of the study is to investigate the gender differences regarding mathematics achievement and attitude. The study was conducted with two 7th grade classes from a public school in the 2010-2011 academic year, lasting 17 lesson hours (six weeks). Twenty-two of the participants received Creative Drama Based Instruction (CDBI), and twenty-one received Regular Instruction (RI).Experimental design was used in which two different learning environments; creative drama based instruction and regular instruction was compared. In order to measure students? mathematics achievement Probability Achievement Test (PAT) was used. The participants were given Mathematics Attitude Scale (MAS), in order to quantify the levels of attitude towards mathematics. These instruments were implemented before and after the treatment as pre-test and post-test. Independent samples t-test was performed on gain scores of PAT and MAS. Moreover, two way ANOVA was performed to examine the data.Two way ANOVA results yielded that there was a statistically significant difference between the mean scores of Experimental Group and Control Group in terms of achievement in favor of Experimental Group. Moreover, female students had significantly higher mathematics achievement scores than males. The results of mathematics attitude scale showed that the seventh grade students? attitudes towards mathematics were not significantly different with respect to teaching method. Also, it could be stated that gender difference regarding of mean attitude scores was not statistically significant.