Cross-country analysis of female labor force participation
Kadınların işgücüne katılım oranının ülke-kesit analizi
- Tez No: 321127
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN ERCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Economics, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Labor Force Participation Rate, GDP per capita, Education
- Yıl: 2012
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışma kadınların işgücüne katılım oranına odaklanmıştır. Ülke-kesit regresyon analizi sonuçlarına göre, kadınların işgücüne katılma oranı kişi başı gelir ve eğitim düzeyi ile beraber artmaktadır. Erkeklerin eğitim düzeyindeki artış, özlellikle düşük gelir-düşük eğitimli ülkelerde kadınların işgücüne katılım oranlarıyla uyumlu çıkarken, kadınların eğitim düzeyindeki artış özellikle yüksek gelir-yüksek eğitim düzeyindeki ülkelerde uyumlu çıkmaktadır. Kadınların yükseköğretimde okullaşma oranları da işgücüne katılım oranları ile doğrusal orantılıdır. Diğer bir yandan, Türkiye için gerçekleşen değerler model içinde tahmin edilen değerlerden oldukça düşük çıkmaktadır. Türkiye'nin kendi gelir düzeyindeki ülklere göre daha düşük katılım oranına sahip olması kadınların düşük eğitim seviyesi ile açıklanabilir. Ancak kadınların işgücüne katılımı azalan bir eğilim gösterdiği için, bunun arkasındaki yapısal etkenler de önemlidir. Türkiye'nin yıllardır devam etmekte olan köyden kente göç oranları ile kentlerdeki ortalama eğitim seviyesinin düşük kalması bu durumda etkilird. Yapısal değişimleri de dikkate alarak, Türkiye için çeşitli büyüme ve eğitim senaryoları oluşturulduğunda, 2030 yılında istenen değerlere ulaşılabileceği görülüyor. Bunun için, istihdam politikaları özelli,kle beşeri sermayeyi artıtmaya yönelik eğitim politikalarına önem vermelidir.
Özet (Çeviri)
This study focuses on the female labor force participation rate (LFPR). Cross-country fixed effect analysis of fifty-six countries shows that female LFPR increases with income and education level. Moreover, average schooling years for males is a good fit for female LFPR especially in the low income countries with low education level. Average schooling years for females is a good fit for female LFPR especially in the high income countries with high education level. Higher female tertiary enrollment ratio is significant for higher female LFPR. On the other hand, Turkey has a lower level of female LFPR than the predicted level. Low female education explains the lower female LFPR of Turkey than the countries with similar income level. However, female LFPR has a declining trend in time even if income and education level improves. Institutional background of Turkey indicates the negative impact of urbanization on participation rates. However, under different growth and education scenarios, Turkey can reach higher levels until 2030. Employment policies especially focused on higher education is essential to reach the targets.