Internationalization of capital, globalization, and the state
Sermayenin uluslararasılaşması, küreselleşme ve devlet
- Tez No: 321168
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GALİP YALMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, İkicilik, Sermayenin Uluslararasılaşması, İlişkisel Yaklaşım, Devlet ? Sermaye İlişkisi, Globalization, Dualism, Internationalization of Capital, Relational Approach, State ? Capital Relation
- Yıl: 2012
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu tezde, küreselleşme bağlamında, sermayenin uluslararasılaşması ile ulus devlet arasındaki ilişki eleştirel bir incelemeye tabi tutulmuştur. Küreselleşme sürecinin dinamiklerinin açıklanması, sermaye birikimi ve devletin geçirdiği güncel dönüşümlerin anlaşılması için önem teşkil etmektedir. Küreselleşme analizlerinde yaygın olarak görülen siyasal ile ekonomik, sermaye ile devlet ve küresel ile ulusal arasındaki ikicilikleri aşmak üzere kavramsal bir çerçeve önermek amaçlanmıştır. İkici kavramsallaştırmaların sermayenin uluslararasılaşmasına yol açan temel toplumsal ilişkilerin açıklanabilmesini zorlaştırdığı öne sürülmüştür. Devlet ve sermayenin toplumsal ilişkisel niteliğini vurgulayan ilişkisel yaklaşımın, siyasal ve iktisadi olanın çelişkili birliğini, bu olguları kapitalist üretim ilişkilerinin aldığı varoluş biçimleri şeklinde düşünerek açıklayabileceği savunulmuştur. İlişkisel yaklaşımın, küresel sermaye ile ulus devletin içsel ilişkiler içerisinde ve bu ilişkiler yoluyla kapitalist üretim ilişkileri içinde var olduğu savı üzerinden açıklama yoluna gidip, küresel sermaye ile ulus devletlerin karşı karşıya getiren yaklaşımları aşarak küreselleşme sürecinin açıklanması için verimli bir analiz çerçevesi sağladığı ileri sürülmüştür. Sermayenin uluslararasılaşmasının, yeni ortaya çıkan bir olgu olarak değil, kapitalist üretim ilişkilerinin tarihsel kuruluşundan itibaren farklı biçimler içinde aralıksız yeniden yapılandırılan bir süreç olarak düşünülmesi gerektiği öne sürülmüştür. Ayrıca, uluslararası ulus devlet sistemi, uluslararası sermaye birikimine karşıtlık içinde değil, tersine onun içsel bir parçası olarak gören bir ilişkisel çerçeve önerilmiştir. Bu tezde, yeni-Gramscigil çözümlemeler, düzenleme okulu ve ilişkisel yaklaşım siyasal ile ekonomik, sermaye ile devlet ve küresel ile ulusal arasındaki ilişkileri kavramsallaştırmaları açısından eleştirel olarak ele alınmıştır. Kapitalist ilişkilerin uluslararasılaşmasının bütünlük ve sürekliliği ile birlikte farklılaşma ve eşitsiz gelişimini de açıklamayı mümkün kılacak bir kavramsallaştırmayı öne sürmek amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the relation between the internationalization of capital and the national state in the context of globalization is put under critical scrutiny. Elucidation of the dynamics of the globalization process constitutes a crucial significance for the understanding of the contemporary transformations in the capital accumulation and the state. It is aimed to propose a conceptual framework to transcend the dualist comprehensions between the political and economic, capital and the state, and global and national that are widespread within the analyses of globalization. It is asserted that dualist conceptualizations obscure the elucidation of the underlying social relations that pave the way for the internationalization of capital. It is argued that a relational perspective, which emphasizes the social relational character of the state and capital, can explicate the contradictory unity of the political and economic by conceiving these phenomena as forms of presence of the capitalist relations of production. It is claimed that a relational perspective provides a fertile framework of analysis for the elucidation of the process of globalization by overcoming the juxtaposition of the global capital and the national states through the argument that they exist in and through their internal relations within the capitalist relations of production. It is proposed that, the internationalization of capital should not be conceived as a recent phenomenon, but as an incessant process reconstituted through different forms beginning from the historical constitution of the capitalist relations of production. Furthermore, a relational perspective, which conceives the international system of national states not as in opposition to the international capital accumulation but as an indispensible internal part of it, is proposed. In the thesis, neo-Gramscian analyses, the regulation school and the relational approaches are critically examined in terms of their conceptualizations of the relations between the political and economic, capital and the state, and global and national. It is intended to propose a conceptualization that enables the elaboration of the continuity and unity of the internationalization of the capitalist relations as well as their differentiation and uneven development.