Kobalt (II) iyon seçici elektrot geliştirilmesi ve performans özelliklerinin belirlenmesi
Development of Cobalt (II) selective electrode and determination of performance properties
- Tez No: 321544
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM IŞILDAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Kobalt iyon seçici elektrot, katı hal kontakt, PVC membran elektrot, potansiyometrik performans, Cobalt ion selective electrode, solid state contact, pvc membrane electrode, potentiometric performance
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışmada; kobalt iyonofor olarak 5-amino-3-metilizotiyoazdehidroklorit kullanıldı. 5-amino-3-metilizotiyoazdehidroklorit kullanılarak hazırlanan katı hal kontakt elektrotların, diğer iyonlar yanında Co2+ iyonlarına karşı seçici olduğunu gözlendi. Elektrotların Co2+ iyonlarına karşı durgun ortam potansiyometrik performans özellikleri bilgisayar kontrollü ölçüm sisteminde test edildi. 1,0x10-5 ? 1,0x10-2 M aralığında Co2+ iyonlarına doğrusal cevap sergileyen elektrotların tayin limiti 9,2x10-6 M olarak belirlendi. Hazırlanan elektrotların cevap zamanının ortalama 25 saniye olduğu ve yüksek derişimlere doğru gidildikçe bu sürenin daha da kısaldığı gözlendi. Elektrotlar, Co2+ iyonuna karşı performanslarında bir değişim olmaksızın 3 ay süresince kullanıldı. Elektrotların pH çalışma aralığının 3-8 arasında olduğu ve bu aralıkta tekrarlanabilir sonuçlar verdiği gözlendi. Sonuçların AAS ile elde edilen değerlerle uyum içinde olduğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
In this work, 5-amino-3-metilizotiyoazdehidroklorit as an ionofor in the all solid state ion selective electrodes were used. All solid state electrodes prepared using 5-amino-3 metilizotiyoazdehidroklorit were found to be selective towards Co2+ among the other tested ions. The steady state performance characteristic of the prepared electrodes were tested using computer controlled potentiometric system. It is found that sensors exhibited a linear response towards Co2+ ions in the concentration range of 1,0x10-5 ? 1,0x10-2 M and detection limit was 9,2x10-6 M. The response time of the prepared electrodes was around 25 s. Electrodes were used for 3 months without losing their performance toward Co2+ ions. The working pH range of the electrodes were found to be between 3 and 8, and the results were repeatable in this range. It is determined that there is no difference between the results which are obtained by AAS.