1980 sonrası Türkiye'deki sağlık politikalarında dönüşüm
Transformation of the health policies after year 1980 in Turkey
  1. Tez No: 321802
  2. Yazar: YASEMİN BÜYÜKSES
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET AKTEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu Politikaları, Kamu Yönetimi Reformu, YeniKamu Yönetimi Anlayışı, Sağlık Politikalarında Dönüşüm, Public Policy, Public Administration Reform, The New PublicManagement Approach, Health Policies For The Conversion
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
1980'li yıllarla birlikte etkisini artıran küreselleşme ve neoliberal politikalarınetkisiyle ülkelerin kamu politikalarında önemli değişimler olmuştur.Demokratikleşme, sivil toplum kuruluşlarının sayısının ve etkisinin artması, medya,internet gibi faktörlerin etkisiyle vatandaşların kamudaki yönetimi anlayışınısorgulamaya başladığı bu dönemde, kamu yönetiminde reforma gidilmesi ihtiyacıdoğmuştur. Her kamu politikası alanı gibi kamusal sağlık hizmetleri sunumunayönelik sağlık politikaları da bu değişimden kaçınılmaz olarak etkilenmiştir. Küreselölçekli bu değişimin siyasal boyutu Yeni Sağ'ın, ekonomik boyutu ise neoliberalpolitikaların etkisiyle şekillenmiştir. Bu değişimin ana bileşenlerini, özelleştirme,özerkleştirme, desantralizasyon ve deregülasyon oluşturmaktadır.Dünyada yaşanan gelişmelere paralel ülkemizde de 1980'li yıllar ve sonrası,kamu yönetimi anlayışını değiştirebilmek adına çeşitli reform paketleri uygulamayakonulmuştur. Sağlık alanında yapılmaya çalışılan dönüşümler, bu değişim sürecininen belirgin örneklerinden biridir. Bu yıllarda başlayan sağlık politikalarındakidönüşüm çalışmaları, 2002 yılından bu yana tek parti hükümetinin konuyla ilgilikaralılığı sonucu hız kazanmıştır. Ülkemizdeki sağlık politikalarındaki dönüşüm,genel olarak özelleştirmenin teşviki ve devletin hizmet üretiminden çekilerekdüzenleyicilik işlevini üstlenmesi yönünde şekillenmektedir.
Özet (Çeviri)
In the 1980s under the influence of globalization and neoliberal policies thateffect with a lot of countries have been important changes in public policies.Theimpact of the increase in the number of non-governmental organizations anddemocratization, the media, under the influence of factors such as the internet beganquestioning the citizens of state management, public management reform was theneed for navigating in this period. Presentation to the public health services, such asevery public policy field, these changes inevitably influenced by for healthpolicies. The size of the global scale of this change in the political, economic size,while the neoliberal policies of the new Right by Lightworkers everywhere under theinfluence. This change in the main components, customizing, autonomy,desantralizasyon and deregulation caused.Also in our country in the world of parallel developments in the 1980s andlater, you can only change the concept of public administration reform on behalf ofvarious application packages. In the field of health is one of the most prominent ofthe process of change, this attempted conversions.During these years, starting withhealth policies is the transformation of the one-party Government since 2002, on thesubject has gained speed as a result of stability. The promotion of health policies inour country and to customize the conversion, in general, and from the service of theState are taking shape in the direction of regulator function.