Genel anestezi uygulamalarında sevofluran ve desfluran'ın QT mesafesi üzerine olan etkilerinin kardiyo-elektrofizyolojik balans index ile değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of sevoflurane and desflurane on QT interval in general anesthesia applications with cardio-electrophysiological balance index
- Tez No: 808367
- Danışmanlar: DOÇ. DR. IŞIL KARABEYOĞLU, DR. ÖĞR. ÜYESİ BETÜL GÜVEN AYTAÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: EKG, iCEB, Bazett, QT mesafesi, aritmi, sevofluran, desfluran, genel anestezi, ECG, iCEB, Bazett, QT interval, arrhythmia, sevoflurane, desflurane, general anesthesia
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Giriş Aritmi tanısında en sık kullanılan EKG parametresi QT mesafesidir. Bazett formülü (QTc=QT/√RR) QTc ölçümü için en sık tercih edilen yöntemdir. 'Index of cardio-electrophysiological balance' (iCEB=QT/QRS) iCEB, ilaçlarla indüklenen QT uzamasını ve TdP (Torsades de pointes) riskini, ilaçlarla indüklenen iletim yavaşlamaları, QT kısalmaları ve bunlarla ilişkili non-TdP benzeri VT/VF'nun saptanmasında kullanılmaktadır. Genel anestezide kullanılan ilaçlar kardiyak fonksiyonları olumsuz yönde etkileyebilir. Özellikle volatil ajanların QTc'yi uzattığı ileri sürülmektedir. Bu çalışmanın amacı, inhalasyon ajanlarından Sevofluran ve Desfluran'ın, anestezinin farklı dönemlerindeki QT mesafesine olan etkilerini Bazett formülü ve iCEB yöntemi kullanarak karşılaştırmalı olarak göstermektir. Metod Prospektif, randomize olan bu çalışmada, üreteroskopik litotripsi planlanan hastalar genel anestezi idamesinde kullanılacak inhalasyon ajanına göre iki gruba ayrıldı: Grup S (Sevofluran+Remifentanil) ve Grup D (Desfluran+Remifentanil). Operasyon odasına alınan hastaların bazal QT uzunluğu değerlendirilmek üzere 12 derivasyonlu EKG'si çekildi. Hemodinamik ölçümleri ve oksijen saturasyonu kaydedildi. EKG ölçümü ve hemodinamik değerler preoperatif (T0), indüksiyon sonrası LMA takıldıktan sonra (T1), intraoperatif volatil ajan ve remifentanil infüzyonu başladıktan sonra, BIS değeri 40-60 aralığında ve MAC 0.6 (T2), MAC 1 (T3) ve MAC 1.2 (T4)'de tekrarlandı. Cerrahi işlem tamamlanınca hastanın Remifentanil infüzyonu ve volatil ajan kapatılıp MAC≤0.3 ve BIS ≥70 EKG ölçümü (T5) ve hemodinamik değerler tekrar kaydedildi. EKG çekimlerinde QT, QTc, QRS değerleri kalibre edilen EKG cihazı üzerinden otomatik olarak hesaplandı. Bulgular Genel anestezi altında URS ve RIRS operasyonuna alınan toplam 120 hasta çalışmaya dahil edildi. Grup S'de 60 hasta, Grup D'de 60 hastanın analizlerinde demografik açıdan fark bulunmadı. İnhalasyon ajanlarının etkilerini gösteren T3 ve T4 dönemlerinde, Grup D hastalarında Bazett QTc değerinin daha yüksek olduğu görüldü (p=0,03 ve p=010). iCEB değerleri yönünden gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı (p>0,05). Grup içi karşılaştırmada QT mesafesinde sevofluran ve desfluran grubunda konsantrasyon artışına paralel Bazett değeri ve iCEB'de anlamlı uzama görüldü. Ancak hastalarda QTc ortalamasının 500 ms'nin üzerine ve iCEB'in 5.35 üzerine çıkmadığı tespit edildi. Sonuç Genel anestezi uygulamalarında indüksiyon ve idamede kullanılan sedatif-hipnotikler, inhalasyon ajanları ve antiemetiklerin QTc mesafesini farklı derecelerde etkilediği bilinmektedir. Dolayısıyla bu ilaçların olumlu ve olumsuz etkileri kümülatif olarak görülmektedir. Biz de çalışmamızda desfluranda daha fazla olmak üzere iki inhalasyon ajanında da QTc mesafesinde uzama gördük. Ancak iCEB yöntemi ile değerlendirilen, inhalasyon ajanlarının QT mesafesi üzerine etkileri, kardiyak elektrofizyolojik stabiliteyi etkilemediği ve proaritmojenik etkisinin olmadığını söylememiz, ilaçla indüklenen QT uzaması ve TdP yanısıra, QT kısalmaları ve bunlarla ilişkili TdP benzeri olmayan VT/VF için potansiyel risklerin öngörülmesindeki yararlılığı, gelecekte yapılacak yeni çalışmalarla desteklenmelidir.
Özet (Çeviri)
Introduction The QT interval is the most commonly used ECG parameter in the diagnosis of arrhythmia. The Bazett formula (QTc=QT/√RR) is the most preferred method for QTc measurement. 'Index of cardio-electrophysiological balance' (iCEB=QT/QRS) iCEB is used to detect drug-induced QT prolongation, TdP (Torsades de pointes) risk, drug-induced QT shortenings, and non-TdP-like VT/VF. Drugs used in general anesthesia can adversely affect cardiac functions. There has been a suggestion that agents that are particularly volatile may cause a lengthening of QTc. This study examines the impact of Sevoflurane and Desflurane, two types of inhalation agents, on the QT interval during various stages of anesthesia. The study uses Bazett's formula and iCEB method to investigate the effects. Method We conducted a prospective randomized study that included patients scheduled for ureteroscopic lithotripsy. The patients were divided into two groups based on the inhalation agent used for maintaining general anesthesia: Group S (Sevoflurane+Remifentanil) and Group D (Desflurane+Remifentanil). The patients taken to the operating room underwent a 12-lead ECG to assess their basal QT length. Hemodynamic measurements and oxygen saturation were recorded. The ECG measurement and hemodynamic values were noted at different points in time - before the surgery (T0), after the insertion of LMA and anesthesia induction (T1), when the volatile agent and remifentanil infusion started with BIS value in the range of 40-60 and MAC 0.6 (T2), when MAC was increased to 1 (T3), and when it was repeated again at MAC 1.2 (T4). When the surgical procedure was completed, the patient's Remifentanil infusion and volatile agent were turned off, and MAC≤0.3 and BIS ≥70 ECG measurement (T5) and hemodynamic values were recorded again. In ECG recordings, QT, QTc, and QRS values were calculated automatically on the calibrated EKG device. Results A total of 120 patients who underwent URS and RIRS operations under general anesthesia were included in the study. No demographic difference was found in the analyzes of 60 patients in Group S and 60 patients in Group D During the T3 and T4 periods, when the effects of inhalation agents were observed, patients in Group D had a higher Bazett's QTc value (p=0.03 and p=010). There was no significant statistical difference between the groups regarding ICEB values (p>0.05). During the intra-group comparison, an increase in concentration was observed in both the sevoflurane and desflurane groups, leading to a significant prolongation of the Bazett value and iCEB in the QT interval. The study found that the patients' mean QTc did not go beyond 500 ms, and iCEB did not exceed 5,35. Conclusion It is a well-known fact that sedative-hypnotics, inhalation agents, and antiemetics used during general anesthesia procedures have varying effects on the QTc interval. It is a well-known fact that sedative-hypnotics, inhalation agents, and antiemetics used during general anesthesia procedures have varying effects on the QTc interval. As a result, these drugs' positive and negative effects are considered to accumulate over time. Our study found that both inhalation agents caused an extension of QTc distance, with desflurane having a greater effect. However, according to the iCEB method, these agents do not have a proarrhythmogenic effect and do not affect cardiac electrophysiological stability. New studies are needed to support the usefulness of inhalation agents in predicting potential risks associated with drug-induced QT prolongation and TdP, as well as QT shortening and their associated non-TdP-like VT/VF.