Sultani çekirdeksiz üzüm çeşidinin kurutulmasında K2CO3 çözeltisinin püskürtme yöntemi ile uygulanmasının kuruma özelliklerine etkisi
The effects of potassium bicarbonate application by spraying method on drying characteristics of sultani grape variety
- Tez No: 322704
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KASAP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Üzüm, kurutma, bandırma çözeltisi, püskürtme
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 42
Özet
Ülkemizde en fazla kurutulan meyve üzümdür. Sultani Çekirdeksiz üzüm çeşidinin de çekirdeksiz kuru üzüm üretiminde tartışmasız tek çeşidimiz olduğu kabul edilmektedir. Geçmişte hasat edilen üzümler toprak üzerine serilerek kurutulurken, daha sonra kâğıt, kanaviçe, beton sergilerde kurutma işlemi yapılmış, son yıllarda ise yüksek telli sistemler kullanılmaya başlanmıştır. Dünya çekirdeksiz kuru üzüm pazarlarında bandırılmış kuru üzüm ve bandırılmamış (naturel) kuru üzüm olmak üzere başlıca 2 tip çekirdeksiz kuru üzüm işlem görmektedir. Bandırma çözeltisinin hazırlanmasında potasyum karbonat (K2CO3) ve yüksek asitli (2-4) naturel zeytinyağı kullanılmakta, bu yöntemle üzümün daha erken kuruması, tane renginin açık ve parlak olmasını sağlamaktadır. Bu çalışmada; kuru üzüm elde edilmesi amacıyla yaş üzüm örnekleri üç farklı potasa eriyiği (%3-5-7'lik K2CO3) ile muamele edilmiş ve farklı sergilerde (beton tel ve hamak) kurutulmuştur. Kuruma işlemi beton sergide 8 günde, tel sergide 20 günde ve hamak sergide ise 22 günde tamamlanmıştır. Çalışma sonucunda elde edilen kuru üzümlerin hepsinde nem ve 100 gramındaki tane sayıları standartlara uygun bulunmuştur. Tip puanı ve renk kriterlerinden L değeri tel sergiden elde edilen kuru üzümlerde daha yüksek gerçekleşmiştir.
Özet (Çeviri)
The grape is the most common dried fruit in our country. Sultana Seedless variety is accepted an incontestable dominant variety in the production of seedless raisin. In the past, grapes were dried by laying them on the soil after harvest, later on, paper, canvas and concrete trays have been used in drying process, and recently wire racks have begun to use. In the world markets of seedless raisins, there are two main types of raisins; dipped and undipped (natural). In the preparation of dipping solution, potassium carbonate (K2CO3), and highly acidic (2-4) natural olive oil are used. By this method earlier dryness and brighter berry color are achieved. In this study, fresh grape samples are dipped into the 3 different potasa solution (%3-5-7 K2CO3) in order to obtain raisin and dried on the different places (concrete, wire and hammock). Drying process was completed in 8 days on concrete, 20 days on wire and 22 days on hammock. Consequently, moisture and number of berries per 100 gram of all dried grapes were found appropriate with the standarts. L value of the type point and color criteria, is obtained higher on the wire than the others.