Sanayilik sebze üretiminin benimsenmesinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve tarıma dayalı sanayilerin rolü (Tokat ili merkez ilçe örneği)
The role of provincial directorate of ministry of food, agriculture and livestock and the industries based on the agriculture in adopting the vegetable growing for industry (ample of Tokat province central district)
  1. Tez No: 322705
  2. Yazar: ÇİĞDEM ÖZYURT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURAY KIZILASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Yenilik, Benimseme süreci, Sanayilik Sebze Yetiştiriciliği, Sanayi Kuruluşları, Tarımsal Yayım, Sözleşmeli Üretim, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Üretici Birliği, Araştırma Kuruluşları, Innovation, adoption process, vegetable growing for industry, industry organizations, agricultural extension, contract manufacturing, Provincial Directorate of Ministry Of Food, Agriculture and Livestock, Producer Association, Research Organizations
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 194
Özet
Bu araştırma Tokat ili merkez ilçede sanayilik sebze üretiminin benimsenmesinde Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nün ve sanayilik sebze işleyen sanayi kuruluşlarının etkinliğini ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla üretici, yayım elemanı ve sanayicilerle anket çalışması yapılmıştır. Araştırma kapsamında merkez ilçede en fazla sanayilik sebze yetiştiriciliği yapılan 8 köy gayeli örnekleme yöntemiyle seçilmiştir. Araştırma verileri bu köylerde sanayilik sebze yetiştiriciliğini benimseyen 72, benimsemeyen 105 üretici ile görüşülerek elde edilmiştir. Ayrıca araştırmada 30 yayım elemanı ve Tokat ilinde bulunan 5 sanayi kuruluşu ile görüşülmüştür. Araştırmada sanayilik sebze yetiştiriciliğini benimseyen ve benimsemeyen üreticiler arasında gerek sosyo-ekonomik özellikler gerekse yetiştiricilik açısından bir farklılık olup olmadığını ortaya koymak amacıyla Khi-Kare analizi yapılmıştır. Analizlerin sonucunda üreticilerin sanayilik sebze yetiştiriciliğini benimsemelerinde aile şekli, gazete okuma sıklığı, yenilik karşısındaki tutumları, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün ücretsiz tohum dağıttığından haberdar olma durumu, yayım elemanlarının ilgili olma durumu, yayım elemanlarının bilgi düzeyi, sanayi kuruluşlarıyla iletişim düzeyi, gelir kaynağı ve sanayiye ürün pazarlama durumunun etkili olduğu saptanmıştır. Ayrıca iki grup ortalamaları arasındaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olup olmadığının belirlenmesinde kullanılan t testi sonucuna göre sanayilik sebze yetiştiriciliğini benimseyen ve benimsemeyen üreticilerin toplam gelirleri, brüt üretim değerleri, tarım ürünleri satış tutarları, kiralık arazi miktarları, kuru arazi miktarları bakımından grup ortalamaları arasındaki fark önemli bulunmuştur. Sonuçta tarımsal yayımda etkin kuruluş Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nün yayım çalışmaları ile Tokat ilinde sanayilik sebzelerin yetiştiriciliği önemli oranda benimsenmiştir. Sanayi kuruluşlarının tam kapasite sağlayamadıkları sanayilik sebzelerin benimsenmesi ve sözleşmeli üretimle ilgili üreticilere yönelik eğitim ve yayım faaliyetleri bulunmamaktadır. Ayrıca, Tokat ilinde bulunan üretici örgütleri yetersiz sayıda olup faal durumda olanlar üretim ve pazarlama aşamasında pasiftir. Üretimin yönlendirilmesi, üretim planlamasının yapılması için kamu yayım çalışmaları sürdürülmeli ve özel yayım çalışmalarıyla da desteklenmelidir. Sanayi kuruluşlarında sözleşmeli üretim daha da yaygınlaştırılmalıdır. Üreticilerin daha güçlü olabilmeleri için üretici örgütleri üretim ve pazarlama aşamalarında daha aktif hale gelmelidir.2012, 178 Sayfa
Özet (Çeviri)
This research was carried out to demonstrate the effectiveness of Provincial Directorate of Ministry Of Food, Agriculture and Livestock and the industry organizations processing vegetable for industry, in adopting vegetable production in Tokat province central district. For this purpose, survey was conducted with the producers, extension personnel and industrialists. Within this research eight villages growing more vegetables in the central districts; were selected via purposeful sampling method. Research data was obtained in these villages in consultation with 72 producers who adopted vegetable growing for industry and with 105 producers who did not adopt. In order to obtain the data related to Provincial Directorate of Ministry Of Food, Agriculture and Livestock; 30 extension staff were interviewed ; the effects of adopting were examined. To determine the role of adopting of Agro Industries, five industrial companies stated in Tokat province were interviewed. Chi-square analysis was performed with the research in order to reveal whether there is a difference in terms of agriculture and socio-economic characteristics between the producers adopting and not adopting the cultivation of vegetables for industry. It was found out in the result of the analysis that, family type, frequency of newspaper reading, attitudes toward innovation, being informed of the situation Provincial Directorate of Ministry Of Food, Agriculture and Livestock distribute free seeds, extension staff to be interested the knowledge level of extension staff, communication level with the industrial companies, the situation of source of income and marketing product to industry; were found to be effective in the producers to adopt vegetable growing for industry. In addition; according to the result of `t? test which was used in determining whether the averages of the two groups meaningful `satisfactory or not? the total income of the producers adopting and not adopting vegetable growing , sale amounts of the agricultural products, the amount of leased land, dry land amounts; the difference between the group averages was found significant in terms of the quantities. In the conclusion; with the extension studies of effective organizations in agriculture Provincial Directorate of Ministry Of Food, Agriculture and Livestock , growing vegetables for industry in Tokat province was adopted in substantial proportion. The vegetables for industry which can?t be provided full capacity by the industrial companies aren?t adopted and there aren?t training and extension activities for the producers about the contracted production. Also, the producer organizations in Tokat province are insufficient, the active ones are passive in the production and marketing phase. Public extension activities should be maintained and should be supported by the special extension studies for directing the production and marketing production planning. Contact manufacturing should be enhanced more in the industrial organizations. Producer organizations should become more active in the production and marketing stages in order the producers to be more powerful.2012, page 178.