Kat karşılığı inşaat sözleşmelerinde müteahhidin arsa sahibi ve üçüncü kişiler karşısındaki durumu
Responsibility of the contractor to land owner and third person in flat for land construction contracts
- Tez No: 323389
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMEL BADUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, İşletme, Law, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Arsa, Kat, İnşaat, Müteahhit, Sözleşme, Sorumluluk, Flat, Land, Construction, Contractor, Contracts, Responsibility
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankaya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 248
Özet
Kanunda düzenlenmiş sözleşme tipleri arasında bulunmayan Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmeleri arsa sahibinin, arsasına ait belirli payları müteahhide devretmeyi taahhüt ettiği, müteahhidin de bu arsa üzerinde bina inşa ederek belirlenen bağımsız bölümleri arsa sahibine teslim etmeyi yükümlendiği sözleşmeler olarak tanımlanır. Hukuki niteliği itibarı ile taşınmaz satım sözleşmeleri ve istisna sözleşmelerinin unsurlarını içerisinde barından bu sözleşmeler, doktrin ve uygulamada çift tipli karma sözleşmeler olarak nitelendirilmektedir. Kat karşılığı inşaat sözleşmesinin şekli konusunda da herhangi bir tartışma bulunmamaktadır. Bu sözleşme noterde düzenleme şeklinde resmi şekil şartına uygun olarak yapılmak zorundadır. Bu şart sözleşmenin geçerlilik şartıdır.Sözleşmede tarafların karşılıklı olarak yükümlülükleri söz konusudur. Müteahhit sözleşme ile inşaatı, sadakat ve özen yükümlülüğü altında, imar ve inşa mevzuatına uygun inşa etmeyi üstlenmekte, inşaat yapılırken de gerekli sağlık ve güvenlik önlemlerini almakla yükümlü olmaktadır. Ayrıca müteahhit arsa sahibine sözleşmede kararlaştırılan niteliklere uygun olarak ve kararlaştırılan zamanda binayı teslim etmeyi de taahhüt etmektedir. Bunlar karşısında arsa sahibi de sözleşmede belirlenen arsa paylarını müteahhide devretmeyi yükümlenmektedir.
Özet (Çeviri)
Flat for Land Construction Contracts, which are not among the contract types regulated in the law, are defined as contracts in which the land owner undertakes to transfer certain shares pertaining to his land to the contractor, and the contractor is under the obligation to construct a building on the transferred land and to deliver determined independent sections to the land owner. These contracts which, in terms of their legal quality, contain elements of immovable sale contracts and independent contractor agreements, are described in the doctrine and in practice, as double type hybrid contracts. No discussions exist, also concerning the form of flat for land construction contracts. The contract has to be concluded in conformity with the official form condition, through being drawn up at notary public. The official form condition is a prerequisite for the validity of the contract.The contract involves mutual liability of the parties. The contractor, with the contract, undertakes to make a construction in conformity with the development and building legislation, under the liability of devotion and care, and also become liable to take the necessary health and safety precautions during the performance of the construction. The contractor also undertakes to deliver the building to the land owner, at the determined time and in conformity with the qualities agreed on in the contract. In return, the land owner undertakes to transfer the land shares determined in the contract, to the contractor.