7-12 yaş arası çocuklarda Tanrı tasavvuru Kırşehir/Çiçekdağı ilçesi örneği
The concept of God among the children between age of 7-12 a case study in Kırşehir/Çiçekdağı
  1. Tez No: 323415
  2. Yazar: ÇİĞDEM YILDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. ALİ KUŞAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Bilişsel gelişim, Tanrı tasavvuru, Algılama, Cognitive development, Concept of God, Perception
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Psikolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Din Psikolojisi dini yaşayışların ve tecrübelerin insan hayatındaki görünümlerini ele alan bir bilimdir. Dolayısıyla Din Psikolojisi dinin insan hayatındaki boyutlarını tasvir etmeye çalışır. Dini duygunun temeli olan Tanrı kavramının tasavvur edilmesi konusu da din psikolojisi alanında büyük önem arz eden konulardandır.Piagetin bilişsel gelişim dönemlerinden olan somut işlemler dönemi çocukların daha çok somut nesneler üzerinde zihinsel işlemler yaptığı ancak soyut kavramlar üzerinde zihinsel işlemleri yapamadıkları bir dönemdir. Zihinsel gelişim olarak bu dönemde olan bir çocuğun soyut bir konu olan Tanrı kavramını ne ölçüde tasavvur edebildiği merak konusu olmuştur. Ayrıca Tanrı tasavvuru dindarlığın çeşidini oluşturan unsurlardan biridir. Bununla birlikte çocukluk döneminde kazanılan Tanrı Tasavvuru onun ilerde nasıl bir dini inanca sahip olmasını da büyük ölçüde etkilemektedir. Bunun için 7-12 yaş arası olan somut işlemler dönemi çocukların Tanrı tasavvuru konusunu incelemeyi faydalı bulduk.Araştırmada Allah tasavvuru yaş cinsiyet anne-babanın eğitim düzeyi gibi değişkenlere göre incelenmiştir. Araştırmanın örneklemini Kırşehir ilinin Çiçekdağı ilçesindeki Fatih Sultan Mehmet ve Turgut Yılmaz İlköğretim okulunda okuyan 7-12 yaş arasındaki 150 öğrenci oluşturur. Çalışmada veri toplamak amacıyla mülakat ve katılımcı gözlem metotları kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler ise bir istatistik programı olan SPSS 15 analiz programı ile değerlendirilmiştir.Sonuçta ise, Tanrı tasavvuru ile bilişsel gelişim arasında pozitif yönde bir ilişki olduğunu, Somut işlemler dönemindeki bir çocuğun Tanrı tasavvurunun onun bilişsel gelişim dönemi özelliğine göre şekillendiğini, ailenin eğitim düzeyinin yanı sıra çocuğun aldığı dini eğitimin düzeyinin de tanrı tasavvurunun şekillenmesinde ve niteliğinde etkili olduğunu gördük.
Özet (Çeviri)
Psychology of religion is a social science dealing with the religious life styles and experiences. Therefore, Psychology of religion tries to describe the dimensions of the religion in human life. The conceiving of the concept of -God-which is the base for the religious thinking one of the subjects that has great importance in the Psychology of religion.Concrete operational period which is one of Piaget's cognitive development periods is a period in which the children mostly have cognitive improvements on concrete objects. It has been a subject of wonder that how a child in this period mentally can imagine the concept of God. Furthermore, the concept of God is one of the orientation of the religiousness. In addition, the concept of God in childhood more probably indicates the child?s religiousness in the future. For this, we have found it useful to the imagination of God of the 7-12 years old children in the concrete operational period.In this research God concept has been examined by indipendent variables such as age, gender and parents' education level. The sample of the survey are 150 students between the ages of 7-12 in Fatih Sultan Mehmet and Turgut Yılmaz Primary schools in Çiçekdağı, Kırşehir. In order to collect data in the survey, interview and participant observation technic have been used and the data were evaluated by SPSS 15.As a result, the data shows us that, the idea of God of children between age of 7-12, has been ifluenced by their cognitive structure, their parent's education level and, their level of religious education. Also, in most of children we can see that there are clues of Antropomorfist God belief.