Sözlükbirimlerin tanımlanması bağlamında Türkçe ve İngilizce sözlük karşılaştırması
A comparison of Turkish and English dictionaries in the context of lexeme
  1. Tez No: 323468
  2. Yazar: HATİCE YASEMEN GÜVEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DİLEK ATAİZİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: İngilizce ve Türkçe sözlük karşılaştırması, Sözlükbirim üzerine bir çalışma, sözlük karşılaştırması, a comparison of Turkish and English dictionaries, a study on lexical morphemes, a comparison of dictionaries
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 279
Özet
Bu tez çalışması Türkçe ve İngilizce sözlüklerin karşılaştırılması üzerinedir. Karşılaştırma için 10 ayrı tema ve her bir tema için de 10 farklı kelime seçilmiştir. Bütün temaların incelenme ve irdelenme kıstasları farklı olup, tema sonlarında durum tablosu yer almaktadır. Türkçe ya da İngilizce sözlüğün hangisinin daha ?nitelikli? ve ?kapsamlı? olduğu hususunda bir karara varabilmek için o dildeki en etkin sözlükler seçilmiş ve gerekli olan yerde test sözlükleriyle de sav desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study is based on a comparative method which clarifies the comparison of Turkish and English dictionaries. Therefore, ten different and suitable words were chosen from the dictionaries for each theme. However, every theme has its own specific criterions and over all statement. To decide on which dictionary is ?more qualified? and ?more comprehensive? than the other one, we compared the best dictionaries of this subject matter. Also we used test dictionaries to be sure about the evaluation.