Üniversite öğrencilerinin dumansız kampüs uygulamasına bakış açılarının değerlendirilmesi
Assessment of university students' perspectives on smokelesscampus application
  1. Tez No: 628323
  2. Yazar: BİRGÜL KEKLİKTEPE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. IŞIL GÖĞCEGÖZ GÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Dumansız kampüs, Sigara, Dumansız Hava Sahası, Bağımlılık, Smoking-free campus, smoking, no-smoking areas, addiction
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Sigara, dünya genelinde kullanımı oldukça yaygın olan, halk sağlığını tehdit eden ve bağımlılık yapan bir maddedir. Sigara içerdiği maddelerden dolayı cilt bozukluklarından kansere kadar pek çok hastalığa sebep olarak Dünya'da milyonlarca kişinin ölümüne sebep olmaktadır ve önlemler alındığı müddetçe ölümler önlenebilmektedir. Gelişmiş ülkelerde sigara kullanımıyla mücadele kapsamında pek çok çalışmalar yapılmaktadır. Ülkemizde de son yıllarda sigara kullanımına ilişkin çalışmalar yürütülmektedir. Ülkemizde Dünya'ya örnek olan çalışmalardan birisi dumansız hava sahasıdır. Dumansız hava sahası, halka açık alanlarda sigara içilmeyen ortamlardır. Üniversitelerde de sigara kullanımı oldukça yaygındır. Bunun önüne geçebilmek amacıyla çalışmalar yapılmaktadır. Üniversitelerde de dumansız kampüs uygulamasına yönelik çalışmalar yapılmaktadır. Bu çalışma; Üsküdar Üniversitesi öğrencilerinin dumansız kampüs uygulamasına bakış açısının değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışmaya Üsküdar Üniversitesi Çarşı Kampüsü'nde okuyan 414 kişi katılmıştır. Öğrencilere Sosyodemografik Form, Dumansız Hava Sahası Değerlendirme Formu ve Fagerström Nikotin Bağımlılık Testi verilmiş olup 3 ayrı test üzerinden çalışma gerçekleştirilmiştir. Yapılan analizlerin sonuçları IBM SPSS versiyon 21.0 (IBM Corp. Released 2012. Armonk, NY, USA) paket programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgular sonucunda, sigara içmeyenlerin sigara içenlere nazaran DHS'ye daha çok destek verdiği söylenebilir. Ayrıca bağımlılık düzeylerinin çoğu önermede istatiksel olarak anlamlı farklılıklara neden olmadığı belirtilebilir.
Özet (Çeviri)
A sigarette is an addictive substance used worldwide and one of the largest risk factors for health. Because of the substances it contains, smoking can cause different diseases from skin problems to cancer. It`s the biggest cause of preventable ilness and deaths in almost every country in the world. In the most developed contries many studies are done against smoking. In the last few years studies on smoking are done in our country too. One of the important examples we gave to the while world is a prohibition of smoking in public places. Tobaccofree public places means that all indoor workplaces and indoor public places should be 100% smoke-free. Cigarette smoking is very common among college students. Many studies are made to prevent this establishing campus-wide tobacco/smoke-free environments. About this work: the main aim of this study was to evaluate the perespective of Üsküdar University students on no smoking area`s application. The amount of all students in the Üşküdar University participated in the study is 414. The study was based on 3 different test which were provided to all participants - Sociodemographic form, smokeless places assessment form and Fagerstrom test for nicotine dependence. The results of data analysis were evaluated (IBM SPSS version 21.0 (IBM Corp. Released 2012. Armonk, NY, USA). The analysis has shown that no smokers give more support to maintain required separation in in smoking and no-smoking areas than smokers. We also can mention here that the impact of the most dependent on smoking partecipants didn`t cause statistically significant differences in the final results.