Aort kapak sklerozu saptanan bireylerde, doku doppler görüntüleme tekniğiyle segmental kardiyak sistolik ve diyastolik işlevler ile kardiyak senkronizasyonun değerlendirilmesi
Assessment of cardiac synchrony and segmental systolic and diastolic functions by tissue doppler imaging in patients with aortic valve sclerosis
  1. Tez No: 324121
  2. Yazar: SELÇUK ÖZKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. YUSUF TAVİL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Aortic valve sclerosis, Tissue Doppler imaging, dyssynchronization
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Aort kapak sklerozu kardiyovasküler risk ve mortalite artışı ile ilgili olabilir. Bu çalışmada aort kapak sklerozu saptanan ve klinik olarak sistolik ve diyastolik işlev bozukluğu olmayan bireylerde doku Doppler görüntülüme yöntemi kullanarak sistolik ve diyastolik fonksiyonları incelemek ve kardiyak senkronizasyonu değerlendirmeyi amaçladık.Çalışmaya aort kapak sklerozu saptanan 30 birey ile yaş ve cinsiyet olarak eşleşmiş 30 sağlıklı gönüllü birey dahil edildi. Kalbin global fonksiyonları (EF, mitral E/A mitral E/e') değerlendirildi. Doku Doppler görüntüleme yöntemi kullanılarak sağ ventrikül lateral duvarı ile sol ventriküle ait 5 farklı segmentten sistolik (Sm), erken diyastolik (Em) ve geç diyastolik (Am) zirve hızlar hesaplandı. Prekontraksiyon zamanı (Q-Sm), EKG'de Q dalgasından DDG ile elde edilen sistolik dalga (Sm) başlangıcına kadar geçen süre olarak hesaplandı ve kardiyak senkronizasyonun değerlendirilebilmesi için kullanıldı. İntraventriküler sistolik senkronizasyon, sol ventrikülün beş farklı segmentine ait Q-Sm süreleri arasındaki fark analiz edilerek değerlendirildi. İnterventriküler aktivasyon gecikmesi ise sol ventrikülde en geç aktive olan segmente ait Q-Sm süresi ile sağ ventrikül lateral duvarına ait Q-Sm sürelerinin arasındaki fark kullanılarak analiz edildi. Sol ventrikül lateral duvarına ait zirve Sm hızları kontrol grubuna göre daha düşüktü (7,22±1,47 cm/msn'ye karşılık 8,13±1,63;p=0,028). Septum (7,22±1,47 cm/sn'ye karşılık 8,13±1,63 cm/sn ), sol ventrikül lateral (7,67±2,29 cm/sn'ye karşılık 8,88±2,01 cm/sn) ve posterior duvara (8,58±2,47 cm/sn'ye karşılık 11,29±3,27 cm/sn) ait zirve erken diyastolik hızlar kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha düşük bulundu (sırasıyla p=0,036; 0,043; 0,001). Interventriküler ve intraventriküler sistolik gecikme süreleri, kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha uzun tespit edildi (sırasıyla 23,13±17,61 msn'ye karşılık 6,43±5,96 msn;p=0,0001 ve 26,8±16,82 msn'ye karşılık 9,56±4,7 msn;p=0,0001). Kardiyak senkronizasyonun değerlendirilmesinde kullanılan interventriküler ve intraventriküler gecikme sürelerinin HT, DM ve HPL tanısıdan ve Mitral E/A, sol ventrikül kütlesi ile yaştan bağımsız olduğu tespit edildi. Aynı zamanda intraventriküler ve interventriküler gecikme sürelerinin, sol ventrikül lateral duvara ait zirve Sm hızı ve sol ventrikül lateral ve anterior duvar ile sağ ventrikül lateral duvara ait Em/Am oranları ile negatif ilişkili olarak tespit edildi.Aort kapak sklerozu ve global kardiyak fonksiyonları normal olan bireylerde, DDG yapılan incelemeler sonucunda bölgesel olarak sistolik ve diyastolik fonksiyonların etkilendiği ayrıca kontrol grubuna göre kardiyak senkronizasyonun bozulduğu tespit edilmiştir. Bu bulguların klinik öneminin anlaşılabilmesi için uzun süreli takip çalışmalarına ihtiyaç vardır.Anahtar Kelimeler : Aort kapak sklerozu, doku Doppler görüntüleme, dissenkronizasyon
Özet (Çeviri)
Aortic valve sclerosis (AVS) may be associated with increased cardiovascular risk and mortality. In this study, we aimed to evaluate the systolic and diastolic functions of the left ventricle and the status of cardiac synchronization in patients with AVS but no clinical evidence of systolic or diastolic dysfunction by using tissue Doppler imaging (TDI). Thirty people with AVS and 30 age and sex matched healthy volunteers were enrolled. Global cardiac function was assessed by the measurement of left ventricular ejection fraction, mitral e and a velocities and mitral E/e` ratio. Segmental myocardial systolic (Sm), early diastolic (Em) and late diastolic (Am) peak velocities were measured at one right (lateral) and 5 different left ventricular myocardial segments by using Tissue Doppler Imaging (TDI). Precontraction time (Q-Sm), defined as the time interval between the beginning of the QRS complex on the surface ECG and the beginning of the systolic wave (Sm) on TDI, was used to evaluate cardiac synchrony. Intraventricular systolic synchrony was assessed by the difference between Q-Sm intervals acquired at 5 different left ventricular segments. Interventricular activation delay was defined as the difference between the right ventricular lateral wall Q-Sm and the Q-Sm at the latest activated left ventricular myocardial segment. The peak Sm velocity at the lateral left ventricular wall was significantly lower in patients with AVS as compared to controls (7.22±1.47 cm/sec vs 8.13±1.63 cm/sec, p=0.028). The peak early diastolic velocities (Em) at the septum(7,67±2,29 cm/sec vs 8,88±2,01 cm/sec), left ventricular lateral (8,78±1,77 cm/sec vs 9,85±2,34 cm/sec) and posterior walls(8,58±2,47 cm/sec vs 11,29±3,27) were significantly lower in the patient group (p=0.036, p=0.043, p=0.001, respectively). Inter and intraventricular delay were significantly longer in patients with AVS as compared to controls (23,13±17,61 vs 6,43±5,96 msec; p=0,0001 and 26,8±16,82 vs 9,56±4,7 msec; p=0,0001, respectively). There was no correlation between the indices of cardiac synchrony (inter and intraventricular delay) and mitral E/A ratio, LV mass, age and the presence of hypertension, diabetes mellitus or dyslipidemia. On the contrary, these indices were found to be negatively correlated with left ventricular lateral peak Sm velocity and Em/Am ratios acquired at the left ventricular lateral and anterior walls and the right ventricular lateral wall.In conclusion, in patients with AVS and normal global cardiac functions, TDI may disclose segmental systolic and diastolic dysfunction and impaired cardiac synchrony as compared to controls. The clinical significance of these findings need to be validated by further research.