Farklı statüde hizmet veren sağlık kuruluşlarında çalışan hemşirelerde çatışma yönetimi ve problem çözme etkinliklerinin değerlendirilmesi
Evaluation of conflict management and problem solving activities of the nurses who work in healty institutions which provide service in different status
- Tez No: 324178
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİM İŞSEVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Hemşirelik, Hospitals, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşire, Problem Çözme, Çatışma Yönetimi, Nurse, Problem Solving, Conflict Management
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
1.ÖZETFarklı Statüde Hizmet Veren Sağlık Kuruluşlarında Çalışan Hemşirelerde Çatışma Yönetimi ve Problem Çözme Etkinliklerinin DeğerlendirilmesiBu araştırma; farklı statüde hizmet veren sağlık kuruluşlarında çalışan hemşirelerde, çatışma yönetimi ve problem çözme etkinliklerinin değerlendirilmesi amacıyla tanımlayıcı olarak gerçekleştirildi.Amaç doğrultusunda; kişisel bilgi formu, problem çözme envanteri ve örgütsel çatışma envanterinden oluşan anket formu; 01.01.2012 ? 18.01.2012 tarihleri arasında İstanbul il merkezinde bulunan iki eğitim ve araştırma hastanesi ve üç özel hastanede görev yapan basit rastlantısal teknikle seçilen hemşirelerden, araştırmaya katılmayı kabul eden ve veri toplama araçlarına eksiksiz yanıt veren 405 hemşireye uygulandı.Çalışma verileri bilgisayar ortamında süreklilik gösteren verilerde, ortalama, standart sapma, kesikli verilerde ise sayı ve yüzde olarak verilmiştir. İkili grup karşılaştırmasında bağımsız gruplarda; t test, ikiden fazla gruplarda; tek yönlü varyans analizi, çoklu karşılaştırmalar için TUKEY testi, kullanılan iki ölçeğin alt boyutlarının ilişkisel değerlendirilmesinde ise Pearson Korelasyon analizi kullanıldı.Araştırma sonucunda; hemşirelerin problem çözüm ortalamalarına bakıldığında en fazla başvurulan yöntemin planlı yaklaşım (4,80), en az başvurulan yöntemin ise kaçıngan yaklaşım (4,42) olduğu belirlenirken, çatışma yönetimlerinde ise en fazla başvurdukları yöntemin işbirliği-uzlaşma (4,01), en az başvurdukları yöntemin ise uyma yaklaşımı (2,62) olduğu belirlendi.Hemşirelerin tanımlayıcı özeliklerine göre problem çözme ve çatışma yönetim yaklaşımlarında da farklılaşmalar olduğu, problem çözme ve çatışma yönetim yaklaşımları arasında istatistiksel açıdan anlamlı ilişkilerin olduğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
1.SUMMARYEvaluation of Conflict Management and Problem Splving Activities of the Nurses Who Work in Healty Institutions Which Provide Service in Different StatusThis research was realized as descriptive to evaluate conflict management and problem solving activities of the nurses who work in health institutions providing service in different status.For this purpose; a survey ıncluding a personal information form, problem solving inventory and an organizational conflict inventory was applied to 405 nurses who accepted to attend the research and answered the data collection forms completely between the dates of 01.01.2012 ? 18.01.2012. These nurses were chosen randomly from three private hospitals and two education and research hospitals located in Istanbul citycenter.Result were given as avarage and standard deviation for continuous data, and as number and percentage for discrete data in computer environment. T-Test was used for double group comparisons for the independent groups. One-way analysis of variance was used multiple groups. TUKEY test was used for multiple comparisons. Pearson Correlation Analysis was used to. evaluate the degree of correlation between subgroups of two variablesAs a result, regarding the to average of problem solving methodsof nurses; the most applied method was planned approach (4,80), the least applied method was avoıdance approach (4,42). In to conflict management; it was determined that the most applied method was cooperation-compromise (4,01), the least applied method was enforcement approach (2,62).It was also determined that problem solving and conflict management approaches of the nurses differed according to their descriptive features. Also, a significant relationshipexısted between problem solving and conflict management approaches.