Ozon yağının kapsül formasyonu üzerindeki etkisi
The effect of the ozonated olive oil on capsule formation
  1. Tez No: 324238
  2. Yazar: ENGİN ÖCAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİN MAVİLİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: yabancı cisim reaksiyonu, subklinik enfeksiyon, kapsül kontraktürü, ozon yağı, foreign body reaction, subclinical infection, capsular contraction, ozonated olive oil
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Kapsül formasyonu doku içerisine yerleştirilen implant materyalerine karşı gelişen ve subklinik enfeksiyonla daha da belirginleşen yabancı cisim reaksiyonudur. Literatür bilgilerine dayanılarak ozon yağının, kapsül formasyon kalınlığını incelteceği ve hücresel aktivitenin azalacağı hipotez edilmiştir. Hipotezi test etmek için rat sırtında kapsül kontraktürü deneysel modeli üzerinde çalışma planlanmıştır. Çalışmada 24 adet Sprague-Dawley rat kullanılmış ve ratlar eşit sayıda (n=6) dört gruba ayrılmıştır. Gruplar kontrol (grup 1), ozon yağı (grup 2), enfeksiyon (grup 3) ve tedavi (grup 4) grubu olarak planlandı. Grup ayırt etmeksizin tüm rat sırtında 1cm'lik cilt insizyonu sonrası Panniculus Carnosus kas altı paket oluşturuldu. Grup 1'de submuskuler paket içerisine sadece silikon plaka (10x10x1 mm) yerleştirilmesi, grup 2'de silikon plaka yerleştirilmesi + ozon yağı uygulanması, grup 3'te silikon plaka yerleştirilmesi + standardize S. epidermidis suşu ekimi, grup 4'te silikon plaka yerleştirilmesi + standardize S. epidermidis suşu ekimi + ozon yağı uygulaması yapıldı. Cerrahi işlem sonrası denekler standart kafeslerde ad libitum 4 hafta izlendi. Dördüncü hafta sonunda implant çevresinde oluşan kapsüler fibrozisi incelemek için spesimenler çıkarılıp, histolojik ve sitolojik analiz için %10'luk formal aldehit çözeltisine konuldu. Spesimenler kapsül kalınlığı, inflamasyon türü, inflamasyon derecesi ve damar yoğunluğu yönünden değerlendirildi. Grup 1'de ortalama kapsül kalınlığı (KK) 102?m, grup 2'de ortalama KK 56?m, grup 3'te 231 ?m, grup 4'te 112 ?m tespit edildi. Histositolojik değerlendirmede ozon yağı uygulanan gruplarda (grup 2ve 4) inflamasyon derecesi göreceli olarak az olduğu, fakat istatistiksel olarak anlamlı farkın olmadığı saptanmıştır. Grup 3'te vasküler yoğunluğun, diğer gruplara göre daha belirgin olduğu fakat istatistiksel anlamlılığın olmadığı gözlendi. Ozon yağının yabancı cisim reaksiyonu ve immün cevaba karşı etkisinin incelendiği grup1 ile grup 2'deki bulgular, ozon yağının antifibrotik etkinlik gösterdiğini (p=0.004), subklinik enfeksiyona karşı etkisinin incelendiği grup 3 ile grup 4 karşılaştırmada ise antibakteryel etkinlik göstererek kapsül kalınlılığını azalttığı (p=0.002) görüldü. Bu veriler, ozon yağının özellikle meme implantlarında görülebilen kapsül kontraktürünün önlenmesinde alternatif bir ürün oluşturabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
It is hypothesized that the ozonated olive oil will decrease the cellular activity and the thickness of capsule formation which develops against the tissue implant materials and which is amplified by subclinical infection. An experimental model developing capsular contraction on the back of the rats was designed to test this hypothesis. 24 Sprague-Dawley rats were used in the study. These rats were divided equally (n=6) into four groups. These groups are; the control group (group 1), the ozonated olive oil group (group 2), the infection group (group 3) and the treatment group (group 4). A submuscular pocket under the Panniculus carnosus muscle was made on the back of all rats by a 1 cm-incision on the skin without regard to their groups. In group 1, only silicone plate (10x10x1mm); in group 2, silicon plate + ozonated olive oil; in group 3 silicon plate + standardized S.epidermidis strain; in group 4 silicon plate + standardized S.epidermidis strain + ozonated olive oil were placed into the submuscular pockets. The subjects were followed up ad libitum for 4 weeks in standard cages after the surgical procedure. The specimens were taken out and put into 10 % formaldehyde solution for histological and cytological analysis in order to examine the capsular fibrosis formed around the implant, in the end of the fourth week. The specimens were evaluated according to the capsule thickness, the type of the inflammation, the degree of inflammation and the vascular density. The average capsule thickness (CT) was 102 ?m in group 1, 56?m in group 2, 231 ?m in group 3 and 112 ?m in group 4. In ozonated olive oil groups (group 2 and 4), the degree of inflammation were relatively less then unozonated groups (group 1 and 3), however data show no statistical significance. In the group 3, the vascular density were more than the other groups without statistical significance. The effect of the ozonated olive oil against the foreign body reaction and the immune response was examined through the comparison of groups 1 and 2. The results of this comparison showed that the ozonated olive oil had anti-fibrotic activity (p=0.004). The effect of the ozonated olive oil against subclinical infections was examined through the comparison of groups 3 and 4, and this comparison indicated that the ozonated olive oil showed anti-bacterial activity and decreased the capsule thickness (p=0.002). These data suggest that the ozonated olive oil can be used as an alternative product to prevent capsular contraction which is especially seen in breast implant patients.