Hastanemizde izlenen intraabdominal apse olgularının etiyoloji, ilişkili faktörler ve prognoz açısından değerlendirilmesi
Evaluation of the intraabdominal abscesses cases followed up in our hospital in terms of ethiology, related factors and prognosis
  1. Tez No: 324262
  2. Yazar: TENNURE CEYLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FÜSUN ZEYNEP AKÇAM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Etiyoloji, İntraabdominal apse, Mortalite, Perkütan drenaj, Prognoz, Ethiology, Intraabdominal abscesses, Mortality, Percutaneous drainage, Prognosis
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZETHastanemizde İzlenen İntraabdominal Apse Olgularının Etiyoloji, İlişkili Faktörler ve Prognoz Açısından DeğerlendirilmesiAmaç:Bu çalışmada; halen hastanede yatan hastalarda ikinci sıklıkta sepsis nedeni olan, hızlı tanı, etkin kaynak kontrolü ve uygun ampirik antibiyotik tedavinin mortalite oranları üzerindeki etkisi nedeni ile intraabdominal apselerirdelenmiştir. Apse kültürleri, mikroorganizmaların direnç paternleri, perkütan drenaj yöntemleri ile açık cerrahi drenajın mortalite, hastanede yatış süresi ve kateterizasyon süreleri karşılaştırılmıştır.Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada SDÜ Tıp Fakültesi Hastanesi'nde Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD ile Genel Cerrahi AD tarafından Ocak 2002- Aralık 2011 tarihleri arasında takip edilen intraabdominal apse olguları retrospektif olarak incelenmiştir. Toplam 112 hasta çalışmaya kabul edilmiştir.Bulgular: Olguların yaşlarının ortalaması 56,25±16,52 olup, 49'u (%43,8) erkek, 63'ü (%56,2) ise kadın idi. Hastanede kalış süreleri 20,66±14,24 gün olup, olguların 72'sinin (%64,3)en az iki, 12 (%10,7)hastanın ise eşlik eden en az üç kronik hastalığı vardı. Diabetes mellitus, malignite, kardiyak hastalıklar sıklıkla eşlik eden hastalıklardı. Apselerin 51'i (%45,5) toplum kaynaklı iken, 61'i (%54,5) ise geçirilmiş cerrahiye sekonder nozokomiyal apselerdi. %32,7 oranında kolesistektomi en fazla altta yatan operasyonlardı.Apse kültürlerinde Escherichia coli (%19,6) oranında en fazla saptanan mikroorganizma idi.49 olguda (%43,8) kaynak kontrolü perkütan drenaj ile sağlanırken, 60 (%53,6) olguda ise açık cerrahi yöntem kullanılmıştır.Sonuç: Ampirik antibiyotik seçiminde % 72 oranında ESBL yapımı, nozokomiyal apse kültürlerinden izole edilen stafilokoklarda %85,7 oranında saptanan oksasilin direnci ile enterokoklardaki %85,72 oranındaki ampisilin direnci akılda tutulmalıdır. Hastanemizde yapılan radyolojik perkütan drenaj uygulamalarına bakıldığında % 12,24 başarısızlık oranı kabul edilebilir ölçülerde olup bu oran literatürlerde % 9 ile % 18 arasında değişmektedir. Plevral effüzyon intraabdominal kolleksiyonlarda ve apselerde sıklıkla eşlik eden komplikasyonlardandır (%33,9). 103 olguda şifa sağlanırken (% 92), 8 hasta (% 7,1) ise kaybedilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARYEvaluation of the Intraabdominal Abscesses Cases Followed up in our Hospital in Terms of Ethiology, Related Factors and Prognosis.Objectives: In this study, we researched intrabdominal abscesses in the hospitalized patients, because of being the second cause of sepsis and of rapid diagnosis, effective resource control and appropriate empiric antibiotic therapy have impression on mortality rates. Abscess cultures, microorganism resistance paterns were evaluated and mortality, staying in hospital and catheterization time of percutaneous drainage methods and surgical drainage were compared.Methods: In this study, intraabdominal abscess cases which followed up between January 2002-December 2011 in the Infection Diseases and Clinical Microbiology Department and General Surgery Department of Medicine Faculty of SDU were researched retrospectively. 112 patients were accepted for this study.Results: Mean age of the cases was 56,25±16,52 and there were 49 (43,8 %) male and 63 (56,2 %) female. Staying in the hospital was 20,66±14,24 days. 72 (64,3 %) of the patients had at least two and 12(10,7 %) had at least three chronic diseases. Diabetes mellitus, malignancy, cardiac diseases were the most frequent accompanied diseases. While 51 (45,5 %) of the abscess were community originated, 61 (54,5 %) were nasocomial abscess secondary to surgery. Colesistectomy was the common surgery patients had previously. Escherichia coli (21.4 %) was the most common microorganism determined. In the 49 (43,8 %) of the patients resource control was provided by percutaneous drainage and in 60 (53,6 %) of the cases with surgery.Conclusion: In the empiric antibiotic selection, 72 % of ESBL producing, oxacillin resistance rate of 85,7 % in the staphylococcus isolated from nosocomial abscess cultures and 85,72 % of ampicilin resistance in the enterococcus must be beared in mind. For percutaneous drainage done in the interventional radiology of our hospital unsuccess rates are 12,24 % which is acceptable and similar with the literature rates of 9-18 %. Plevral effusion is a frequent complication accompaning to the intraabdominal collections and abscess (33,9%). 103 (92 %)of the cases recovered and 8 (7,1 %) of the cases died.