Kırım-kongo kanamlı ateş tanısı alan hastalarda tip ı (alfa, beta) interferon ve viral yük arasındaki ilişkinin araştırılması
Investigation of the relationship between type i (alpha, beta) interferon and viral load in patients with crimean-congo hemorrhagic fever (CCHF)
- Tez No: 324374
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET BAKIR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
- Anahtar Kelimeler: Kırım Kongo Kanamalı Ateş, interferon a, interferon b, viral yük, Crimean-Congo Haemorrhagic Fever, interferon-a, interferon-b, viral load
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışmada KKKA hastalarında tip I interferon (IFN-a ve IFN-b) seviyeleri, viral yük seviyeleri, viral yük ve tip I interferonlar arasındaki ilişki, interferon seviyeleri ile hastalığın şiddeti ve mortalite arasında ilişki olup olmadığı araştırılmıştır.Bu çalışmaya Nisan-2010-Eylül-2011 tarihleri arasında KKKA hastalığı tanısı alan 100 erişkin hasta ve kontrol grubu olarak da herhangi bir şikayeti bulunmayan 74 sağlıklı birey seçilmiştir. Hastalardan, ilk örnek başvuru anında, ikincisi yatışının 5. gününde olmak üzere iki kez kan örneği alındı. Hasta serumlarındaki IFN-a ve IFN-b seviyeleri ELISA yöntemi ile, viral yük seviyeleri ise Real-Time PCR yöntemi ile çalışıldı. Hasta grubundaki bireyler, Swanepoel ve arkadaşlarının tanımladığı kriterlere göre ağır(grup1) ve hafif(grup2) hasta olarak sınıflandırıldı. Takibi sırasında ağır gruptaki hastalardan 25'i kaybedildi. Ağır grupta olup ölen hastalar grup1a ve ağır grupta olup yaşayan hastalar ise grup1b olarak adlandırıldı.Çalışmamızda KKKA hastalarının INFa ve b düzeyleri kontrol grubundan anlamlı düzeyde yüksekti (p0,05). Grup1a ile grup1b'deki olgularda tespit edilen viral yük seviyesini kıyasladığımızda fark önemli bulundu (p0,05). Viral yük için bulunan cut off değeri 84455,00 kopya/ml, eğri altnda kalan alan 0,870 ve istatistiksel olarak anlamlı idi (p0.05). Grup1a (r=0.032), grup1b (r=0.310) ve grup2'de (r=0.389) viral yük ile IFN-a arasında pozitif yönlü fakat anlamlı olmayan (p>0.05) bir korelasyon vardı. Viral yük ile IFN-b arasında grup1a (r= -0.030) ve grup1b'deki (r= -0.229) olgularda negatif, grup2 olgularında ise pozitif (r= 0.117) yönlü fakat anlamlı olmayan (p>0.05) bir korelasyon vardı.Sonuç olarak, biz bu çalışmada KKKA hastalarında interferon ve viral yük seviyelerini yüksek bulduk. Bu durum bize KKKA hastalarında yüksek seviyede interferon salındığını ancak salgılanan interferonun viral replikasyonu yeterli bir şekilde önleyemediğini düşündürmüştür. KKKA virüsünün interferonun etkisinden kurtulmak için çeşitli kaçınma mekanizmalarına sahip olması muhtemeldir. Bu durumun netleştirilmesi/kesinleştirilmesi için daha ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
In this study, type I interferon (IFN-a and IFN-b) levels in patients with CCHF, viral load levels, relationship between viral load and type I interferons, and whether there is a relationship between interferon levels and severity of illness and mortality have been investigated.A hundred adult patients diagnosed as CCHF between April 2010-September-2011 and as control group, 74 healthy subjects who have any complaint were selected for the current study. Blood samples were taken from patients two times, the first sample on admission and the second sample fifth day of admission. IFN-a and IFN-b and viral load levels in patient?s serum were assayed by ELISA and real-time PCR method, respectively. Individuals in the patient group were classified as severe (group 1) and mild (group 2) patients according to the criteria described by Swanepoel et al. During follow-up, 25 patients died in the severe group. Died patients and living patients who are in the severe group are called as grup1a and grup1b respectively.In our study, INF-a and b levels of CCHF patients were significantly higher than that of the control group (p 0.05). When viral load levels were compared between group 1a and group 1b, statistical difference was significant (p 0.05). The cut off value found for viral load was 84455.00 copies/ml, area under the curve was 0,870, and was statistically significant (p 0.05). There was positive but insignificant correlation between viral load and IFN-a in group1a (r = 0.032), group1b (r = 0.310) and group2 (r = 0.389). Between viral load and IFN-b, there was a negative correlation in group1a of (r = -0030) and group1b (r = -0 229) and there was positive but insignificant correlation in group 2 (r = 0 117) patients (p> 0.05).As a result, in this study we found high levels of interferon and viral load in patients with CCHF. This suggests to us that high levels of interferon are secreted in patients with CCHF but secreted interferon cannot adequately prevent viral replication. It is probable that CCHF virus has various avoidance mechanisms to escape the effects of interferon. Further studies are needed to clarify this situation.