Vasküler endotelial growtf faktör ve hipoksinin induklediği faktör-1'in kırım kongo kanamalı ateşi hastalığının patogenezindeki rolü
The role of vascular endothelial growth factor and hypoxia-ınduced factor-1 in pathogenesis of crimean-congo haemorrhagic fever disease
- Tez No: 306170
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ KAYA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: KKKA, Döküntü, VEGF ve HİF-1, CCHF, rash, VEGF, HIF-1
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Pediatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışmanın amacı Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon servisinde 2010-2011 tarihleri arasında Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı tanısı alan 30 hasta çalışmaya alındı. KKKA'da oluşan döküntü, vaskülit ve hipoperfizyon nedeniyle VEGF ve HİF-1 nın değerlerine bakarak sağlıklı hastalardan oluşan kontrol grubuyla karşılaştırıp hastalığın patogenezindeki etkilerini araştırmaktır.KKKA tanılı vakaların ortalama yaşı 11.30±4.41 yıl, kontrol grubunun ortalama yaşı ise 10.40±4.49 yıl idi. Hastaların yaklaşık %97'i Sivas, Tokat, ve Yozgat'tan ve %76.7'i kırsal kesimden geliyordu. En çok başvuru Haziran ayında (13 vaka, %43.3) idi. Hastaların %76.6'inde (23 vaka) kene ısırığı öyküsü vardı. Hastaneye başvuru esnasında hastaların %86.3'sında trombositopeni, %76.6'ünde yüksek AST, %53.3'ünde ALT yüksek, %66.6'de lökopeni, %50'inde yüksek INR, %56.6'unda yüksek CPK, %53.3'de uzamış PT, %70'inde uzamış PTT. Kene ısırma öyküsü olan hastalar (23 vaka) %76.6'u ribavirin ve seftriakson tedavisi verildi.Klinik takip esnasında 5 vakada (%20'inde) hipotansiyon ve 3 vakada (%10'unda) bradikardi tespit edildi. Bradikardisi olan hastalar aynı zamanda ribavirin tedavisi alan hastalardı. Tüm KKKA tanılı vakaların yüzlerinde malar rash andıran hafif eritemli döküntü mevcuttu. 30 Vakanın 2`de makülo papüler, 3'ünde peteşial döküntüsü mevcuttu. Her iki grupta bakılan VEGF sonuçlarını anlamlı bulduk. Fakat HIF-1? da istatiksel olarak gruplar arasıda fark bulmadık. KKKA hastalarda VEGF-A beklentimizin aksine düşük bulduk. Vakaların yatış süreleri ortalama 11.6±1.77 gün olup hepsi sağlıklı olarak taburcu edildi.Sonuç olarak, KKKA klinik bulguları çocuklarda erişkinlere benzerdir fakat daha benign seyirlidir. KKKA'lı çocuk hastalarda kardiyovasküler değişiklikler sık görülmektedir ve bu bulgular özellikle ribavirin tedavisi alan hastalarda görüldüğü için ribavirin tedavisi alan hastaların kardiyak yan etkileri açısından yakın takibi uygundur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the pathogenetic role of VEGF and HIF-1 in rash, vasculitis and hypoperfusion occured in Crimean-Congo Hemmoragic Fever (CCHF) by comparing with a health control group. 30 patients hospitalized in Cumhuriyet University Medical School Pediatric Infectious Diseases ward between 2010-2011 and diagnosed as CCHF included in this study.Avarage age was in CCHF group 11,30±4,41; in control group it was 10,40±4,49. %97 of patients from Sivas, Tokat and Yozgat; and %76,7 of patients from country side. Case approacheswere mostly in june (13 cases, %43,3). %76,6 patient (23 cases) had a tick bite history. At the admission time %86,3 had trombocytemia, %76,6 had elevated AST, %53,3 had elevated ALT, %66,6 had leukopenia, %50 had high INR, %56,6 had high CPK, %53,3 had prolonged PT, %70 had prolonged PTT. Patients with tick bite history had ribavirin and ceftriaxone treatment.In 5 cases (%20) hypotension and in 3 cases (%10) bradicardia detected. Bradycardic patients were also the patients who were getting ribavirin treatment. All CCHF diagnosed patients had malar rash like erytamatous rashes on their faces; 2 patients had maculopappullar rash and 3 patients had petechial rash. In both groups we found no significant results tended VEGF. But the HIF-1? did not find a statistical difference in the groups bays. Contrary to our expectation, we found a low VEGF-A in patients with CCHF. The avarage admission time was 11,6±1,77 days and all patients discharged as healthy.As a result clinical findings in pediatric CCHFF patients are similar to adult patients but more benign. Cardiovascular changes seen frequently especially in patients having ribavirin treatment; because of the cardiovascular side effects these patients should get close follow-up.