Farklı yaşam ortamlarında Clarias gariepinus (Burchell, 1822) türünün solungaç, kas ve beyin dokularındaki yağ asidi, kolesterol ve vitamin (ADEK) seviyesinin belirlenmesi
The measurement of fat acid, cholesterol and vitamin levels of Clarias gariepinus (Burchell, 1822) in muscle, brain and gill tissues at different environment
  1. Tez No: 324813
  2. Yazar: GÜLENDER AKYILDIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPASLAN DAYANGAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Clarias gariepinus (Burchell, 1822), solungaç, kas, beyin, yağ asiti, kolesterol, vitamin, Clarias gariepinus (Burchell, 1822), gill, muscle, brain, fatty acid, cholesterol, vitamin
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ahi Evran Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu tezde, hava kesesi, farinks ve solungaç boşluğu ile bağlantılı yardımcı solunum organı bulunan karabalığın, (Clarias gariepinus (Burchell, 1822)), atmosfer oksijenini kullandıktan sonraki solungaç, kas ve beyin dokusundaki, yağ asidi, kolesterol ve vitamin (ADEK) seviyesinde meydana gelen değişimleri araştırılmıştır. Tezdeki deneysel uygulama izni için, 04.07.2011 tarih ve 2011/02 Protokol numaralı Ahi Evran Üniversitesi Deney Hayvanları Etik Kurulu tarafından onay alındı. Tezde hayvanlar, Ceyhan Nehri havzasında bulunan drenaj kanallarından temin edildi ve doğal yaşam ortamından alınan grup (kontrol, n=6) ve atmosferik ortamda 12 saat yaşatılan grup (n=6) olmak üzere iki guruba ayrıldı. Uygulamalar sonunda uygun dokular çıkarıldı, gerekli ekstraksiyonlar yapıldı ve yağ asit değerleri gaz kromatografi (GC) cihazı ile analiz edilirken, vitamin ve kolesterol değerleri de yüksek performanslı likit kromatografi (HPLC) cihazında analiz edildi. Hesaplanılan analiz sonuçlarının istatistiksel karşılaştırmalarına göre, atmosfer gruplarındaki stearik asit (18:0) ve araşidonik asit (20:4 n6)?in tüm dokularda, dokosahekzaenoik asit (22: 6n3)?in ise kas ve beyin dokusundaki miktarının kontrole göre azaldığı gözlendi ( p0.05). Ergesterolün üç dokuda da, ?-Tokoferolün solungaç ve beyin dokusunda, ß-Sitosterol ve retinolün beyin dokusunda kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı bir azalma gözlendi (p0,05). Sonuç olarak, karabalıkların hayatlarının belirli periyotlarında atmosferik oksijen kullanımının, metabolik değişikliklerle tolere edildiği ve bu durumda da doğal yaşam alanlarına göre hiperoksik ortamda yağ asiti, kolesterol ve bazı vitamin değerlerinin etkilendiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study aims to assess the change of the levels of fat acid, cholesterol and vitamin (ADEK) after inhaling atmospheric oxygen in tissues like brain, gill and muscleof Clarias gariepinus (Burchell, 1822) which has an auxiliary respiratory systemannexed to air sac, pharynx and gill sac. Authorization for the experiments was given by Ahi Evran University?s Committee for Ethical Treatment of Animals on 04.07.2011with protocol number 2011/02. The animals were picked from Ceyhan River basin and divided into two groups: The ones kept in natural habitat as a control group (6 in total) and the ones made live in atmospheric environment for 12 hours (6 in total). Various tissues were removed and these tissues were analyzed fort he purpose of this study. To find out the level of fat acids Gas Chromatography (GC) device was used. For measuring the vitamin and the cholesterol levels High Performance Liquid Chromatography (HPLC) machine was employed. At the end of analysis process, findings are as follows. The levels of stearic and arachidonic acids in atmospheric group?s are (18:0) and (20:4 n6) respectively in all tissues. Docosahexaenoic acid (22: 6n3) decreased in muscle and brain tissues compared to control group?s ( p0.05). Quantity of ergesterol decreased in all three tissues, ?-Tokoferol diminished in gill and brain tissues, and finally ß-Sitosterol and retinol lessened in brain tissue compared to control group (p0,05). Consequently, we can say that in certain period of their lives Clarias gariepinus(Burchell, 1822) can use atmospheric oxygen and they can tolerate inhalation of atmospheric oxygen by metabolic adjustments. Thus, contrary to their natural habitat in hyperoxidic environments their fat acid, cholesterol and vitamin levels change meaningfully.