Sürdürülebilir kalkınma çerçevesinde Türkiye'nin enerji politikaları ve nükleer gereklilik
Turkey's energy policies within the context of sustainable development and nuclear requirement
- Tez No: 324959
- Danışmanlar: PROF. DR. EYÜP GÜNAY İSBİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Kamu Yönetimi, Energy, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Çevre, Enerji, Nükleer Enerji, Sürdürülebilir Kalkınma, Yenilenebilir Enerji, Environment, Energy, Nuclear Energy, Sustainable Development, Renewable Energy
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kentleşme ve Çevre Sorunları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 215
Özet
Bu çalışmanın amacı; enerji kaynaklarının karşılaştırılarak sürdürülebilirlik açısından en verimli enerji kaynağının hangisi olduğunu tespit etmek ve sürdürülebilir kalkınma çerçevesinde Türkiye'nin enerji politikalarının nasıl şekillenmesi gerektiğini belirtmektir.Bu kapsamda öncelikle sürdürülebilir kalkınma literatüründe yer alan temel kavramlara yer verilmiş; daha sonra sürdürülebilir kalkınma çerçevesinde en verimli enerji kaynaklarından biri olan nükleer enerjinin, Türkiye'nin enerji politikalarında olması gereken yeri üzerinde durulmuştur.Çalışmada; genel olarak yerli ve yabancı literatür kullanılıp, veriler kaynak taraması yoluyla elde edilerek betimsel bir yaklaşımla ifade edilmiş, ayrıca grafik ve tablolar kullanılarak anlatım desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the most abundant energy source in terms of sustainability by comparing energy sources and define how should Turkey?s energy politics be shaped within the context of sustainable development.Within this scope, the study firstly has given place to basic concepts in sustainable development literature; afterwards, it has emphasized on the place of nuclear energy which is one of the most abundant energy resources within the context of sustainability, in Turkey?s energy politics.The domestic and foreign literature have been broadly used in the study and the data which has been collected by literature review is expressed in a descriptive approach. Also, the expression has been supported by graphics and tables.