Yeniden yapılandırma çalışmaları kapsamında Türkiye'de yerel yönetimlerde etkinlik arayışları
Efforts for effectiveness in local administrations in Turkey under the scope of restructuring works
  1. Tez No: 324969
  2. Yazar: İBRAHİM AKDAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET AKİF ÖZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yerel Yönetimler, Yeni Kamu Yönetimi, Yeniden Yapılanma, Etkinlik, Optimum Alan, Local Administrations, New Public Management, Restructuring, Effectiveness
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 229
Özet
Kamu yönetiminin yeniden yapılandırılması tartısmalarında yerelyönetimler; kamu hizmetlerinin etkin, verimli, kaliteli bir biçimde halkınbeklentilerine uygun sekilde sunulmasında ve halka en yakın birimler olarakgiderek öne çıkmıstır. Dünyada yasanan küresellesme, yerellesme veözerklesme gibi yönetisim odaklı eğilimlere paralel olarak yerel yönetimleralanında 2004 ve 2005 yıllarında çıkarılan 5216 sayılı Büyüksehir BelediyeKanunu, 5393 sayılı Belediye Kanunu ve 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunuve ilgili diğer düzenlemelerle önemli yenilikler getirilmistir.Bu çalısmada 2002 sonrası dönemde özellikle 2004 ve 2005 yıllarındayerel yönetimler alanında yapılan söz konusu yeni hukuki düzenlemelerinyerel hizmetlerin etkinliğini artırmak açısından ne gibi yenilikler getirdiği vegetirilen yeniliklerin yerel hizmetlerin etkinliğini sağlamak bakımından yeterliolup olmadığı incelenmektedir. Bu amaçla birinci bölümde yerinden yönetimve yerel yönetimlerle ilgili kavramsal çerçeve açıklanmıs, ikinci bölümdebüyüksehir belediyeleri, belediyeler ve il özel idarelerindeki yenidenyapılandırma çalısmaları teskilat yapısı, görev ve yetkiler ile hizmet alanı vebüyüklüğü açısından ele alınmıs, üçüncü ve son bölümde ise il özel idareleri,büyüksehir belediyeleri ve belediyeler bakımından yerel hizmetlerin etkinliğisorunu değerlendirilmistir.Söz konusu hukuki düzenlemelerle birlikte yerel yönetimlerinörgütlenme yapısında, ekonomik ve sosyal islevlerinde, hizmet sunumyöntemlerinde, katılımcı mekanizmalarda, mali yapısında, denetim veözerkliğinde, sorumluluk ve hesap verebilirlik anlayısında değisimler ortayaçıkmıstır. Bu çalısma bu değisim ve dönüsüm sürecinin özellikle etkinlik215anlamında yerel yönetimlerde nasıl gerçeklestiğini ortaya koymayıamaçlamıstır.Bu çalısmada yerel yönetim hizmetlerinde etkinlik sağlamak amacıylagetirilen yeni düzenlemelerin (özellikle yerel yönetimlerin nüfus ve mesafeaçısından kurulus ölçütleri ve performans göstergelerinin belirlenmesi iledüsük performans yaptırımı bakımından) yeterli bilimsel arastırma veçalısmaya dayanmadığı ve personel ile teknik ve mali kapasite açısındanhala çesitli sorunlar yasayan yerel yönetimler tarafından henüz yeterince veolması gerektiği gibi hayata geçirilemediği sonucuna varılmıstır.
Özet (Çeviri)
In the discussions of restructuring of the public administration localadministrations have come forward as the nearest administrations to thepublic in the provision of public services in an efficient, effective and qualifiedmanner and in accordance with the expectations of the public. In line with thegovernance focused trends as globalization, localization and autonomization,important novelties entered into force in the field of local administrationsthrough the arrangements of The Law on Metropolitan Municipalities No.5216, The Law on Municipalities No.5393 and The Law on Special ProvincialAdministrations No.5302 and other regulations involved.In this work it is scrutinized that during the period of after 2002especially in the years of 2004 and 2005 what sort of novelties the new legalarrangements concerned in the area of local administrations brought alongwith themselves in respect of the enhancement of the effectiveness of localservices and whether these novelties launched are sufficient in terms ofproviding effectiveness in local services. With this aim in the first sectionbasic concepts are explained, in the second section the restructuring worksare addressed with regard to organization structure, powers and duties,population, the area and extent of services and in the third and last sectionthe question of the effectiveness for local services is assessed in relation tospecial provincial administrations, metropolitan municipalities andmunicipalities.As a result of last arrangements; the organization structure, economicand social functions, service provision methods, participation mechanisms,financial structure, inspection and autonomy, responsibility and accountability217system of local administrations have changed. This work is aimed at definingand explaining how this change and transformation process has materializedin local administrations in particular in the context of effectiveness.Also in this work it is concluded that the new arrangements put intopractice targeting at ensuring effectiveness in local administration services(practically establishment criteria concerning population and distance,determination of performance indicators and poor performance sanctions)are not based on adequate scientific research and work and thesearrangements have yet to be implemented in a sufficient way and as theyshould be.