Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde Köye Dönüş ve Rehabilitasyon Projesinin hayata geçirilmesi
The implementation returning home and rehabilitation project in Eastern and Southeastern Anatolia
- Tez No: 324984
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN YAYMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Public Administration, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Göç, Zorunlu Göç, Yerinden Olmuş Nüfus, Geri Dönüş, Köye Dönüş ve Rehabilitasyon Projesi, Migration, Forced Emigration, The Population Obliged, Return, Returning Home and Rehabilitation Project
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de bazı nüfuslar çeşitli nedenlerle yaşam alanlarını terk etmek zorunda kalmaktadırlar. Türkiye'nin Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde özellikle 1980'lerden sonra güvenlik kaygılarından dolayı bu anlamda yoğun bir göç yaşanmıştır. Hem göç edenlerin yaşam koşullarını iyileştirmek hem de göçün şehirler üzerindeki baskısını azaltmak için İçişleri Bakanlığı 1994 yılında köylerine gönüllü olarak dönmek isteyenlerin, köyleri civarına ya da uygun başka yerlere yerleştirilmelerine yönelik Köye Dönüş ve Rehabilitasyon Projesi (KDRP) adıyla bir çözüm geliştirmiştir.Elinizdeki tez, güvenlik nedeniyle yerinden olmuş nüfusun büyüklüğünü, sorunlarını ve bu göçün toplumsal etkilerini irdelemektedir. Türkiye'de ve özellikle Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde göçün etkileri, Köye Dönüş ve Rehabilitasyon Projesi'nin (KDRP) oluşum süreci, amacı, kapsamı ve ilkeleri açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
As in the world, in Turkey also, populations have had to emigrate, leaving their living areas due to various reasons. From 1980 onwards, on intensive migration has been witnessed in the Eastern and Southeastern Regions, particularly on account of security concerns. To this end, the ministry of Interior Initiated in 1994 a resulation project referred to as ?Returning Home and Rehabilitation Project? (RHRP) for those voluntarily want to return their villages to be accommodated in the neighbourhood oftheir earlier villages or somewhere suitable.This thesis explicates thoroughly the problems of the immigrants and the social effects of the migrations. the effects of migration in Turkey especially in the Eastern and Southeastern Anatolia Regions, the process, aim, scope and principles of the Returning Home and Rehabilitation Project (RHRP) were explained.