Türkiye'de kamu personel reformu politikası analizi
Public personnel reform policy in Turkey
- Tez No: 324992
- Danışmanlar: PROF. DR. BURHAN AYKAÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Kamu Politikası, İdari Reform, Personel Reformu, Personel Reform Politikası, Personel Reform Politikası Analizi, Public Policy, Administrative Reform, Personnel Reform, Personnel Reform Policy, Personnel Reform Policy Analysis
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 312
Özet
Bu çalışmanın kapsamını Cumhuriyet dönemi kamu personel reformu çalışmalarının tarihsel olarak ele alınması ve 1980 sonrası personel reformu çalışmalarının kamu politikası analizi ile incelenmesi oluşturmaktadır. Personel reformu ve kamu politikasına ilişkin teorik bilgiler sunulmuş, Türkiye'nin personel reformuna ilişkin takvim çıkarılmış, kamu yönetiminin işleyiş araçları olan hükümet programı, kalkınma planları, uzman raporları incelenmiştir. 1980 sonrasındaki sürecin politika analizi yapılmış; bu dönemle başlayan ve günümüz personel sistemini oluşturan politika çıktıları ile çalışma sınırlandırılmıştır.Tez Türkiye'de personel reform çalışmalarını politika bağlamıyla inceleme amacını taşımıştır. Bu inceleme sonucunda personel sisteminde reform kaygısının sürekli olduğu ancak bunun oluşan ya da oluşması muhtemel sonuçları hakkında öngörülerin yetersiz olduğu görülmüştür. Reform çalışmaları ve girişimlerinin kapsamlı bir kamu politikası olarak değil daha mikro düzeyli çalışmalar şeklinde kurgulandığı görülmüştür. Kamu yönetiminin en önemli unsuru olan kamu personelini ilgilendiren reform adımlarının mevzuat, örgütlenme, uygulama düzeyinde etkili bir politikanın parçaları olması gerektiğine dikkat çekilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study contains historical examination of public personnel reform efforts and the evaluation of post-1980 personnel reform efforts through public policy analysis. This study also consists theoretical framework related personnel reform and public personnel, the timetable of personnel reform of Turkey and the examination of government?s programs, development plans, expert reports as instruments of public administration activities. Post-1980 period policies are analyzed; afterwards this study is limited by the political outcomes that shaped the personnel system from beginning of this period till today.The aim of this study is to examine public personnel reform efforts in terms of policies, in Turkey. As a result of this examination, it is found that the concern of personnel system reform is constant; on the other hand, the predictions about the possible consequences are short. It is seen that, the reform efforts and initiatives are formed as micro-level efforts rather than as a comprehensive public policy. This study draws attention to fact that the reforms of public personnel, the most important element of public administration, need to be parts of policies which also would be effective at all levels of regulation, organization, implementation.