Avrupa Birliği ve Türkiye' de işsizlik sigortası uygulamaları ve Türkiye açısından değerlendirilmesi
The unemployment insurance policy in Turkey and European Union and its evaluation from the perspective of Turkey
- Tez No: 325212
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÖKÇEN YAVAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sigortacılık, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Insurance, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: İşçi, İşsizlik, İşsizlik Sigortası, Avrupa Birliği, Worker, Unemployment, Unemployment Insurance, The European Union
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Gelişmiş ve gelişmekte olan bütün ülkelerin en büyük sorunlarından birisi işsizliktir. İşsizliğin olumsuz sonuçlarını azaltmak amacıyla uygulanan en önemli sosyal güvenlik politikası da işsizlik sigortası uygulamasıdır. Çalışma, istek ve arzusunda bulunmasına karşın kendi iradesi dışında işinden ayrılan sigortalıya belirli bir gelir sağlamak amacıyla kurulan işsizlik sigortası uygulamaları, uygulandıkları ülkelerde, başta çalışan kişilerin hayatlarını doğrudan etkiledikleri gibi çalışanların içinde bulundukları toplumu ve ülke ekonomilerini de etkilemektedirler. Ülkelerin toplumsal, sosyolojik, demografik ve ekonomik yapıları farklı oldukları için o ülkelerde uygulanan işsizlik sigortası sistemlerinde de farklı uygulamalar bulunmaktadır. Türkiye' de de işsizlik sigortası sistemi: 08.10.2009 tarih ve 23810 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 25 Ağustos 1999 tarihli ve 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu ile yürürlüğe girmiştir.Bu tez çalışması Türkiye ve Avrupa Birliği ülkelerinde uygulanan işsizlik sigortası sistemleri ele alınmıştır. İşsizliğin olumsuz sonuçları ve bunların tazminini sağlamak amacıyla kurulan, Türkiye ile Avrupa Birliği ülkelerinde uygulanan işsizlik sigortası sistemleri karşılaştırılarak, Türkiye' de uygulanan sistemin daha iyi olabilmesi için ne tür politikaların uygulanması gerektiği bu tezin amacını oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
One of the biggest problems of all the countries that are developing or already developed have is unemployment. The most important social security policy applied in place to decrease the negative results of unemployment is unemployment insurance. The unemployment insurance, which has the cause of providing income for people who are departed from their jobs despite their will to work, directly effects the lives of working people, society and the economics of the country. The unemployment insurance policies diversifies from country to country depending on their social, sociological, demographical and echonomical differences. The unemployment insurance system in Turkey took place in 08 October 2009, with the official newspaper no 23810, and unemployement insurance law number 4447 accepted in 25 August 1999.In this thesis, the unemployment insurance policies of Turkey and European Union countries are evaluated. By comparing the systems constituted in Turkey and the European Union countries out of the negative effects of unemployment and in order to recerver their results, this paper aims to find out what policies are needed to be applied in order to improve the system in Turkey.