Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği sonrası Türkiye-Türki Cumhuriyetler ilişkisi
Turkey-Turkic Republics relations after the Union of Soviet Socialist Republics
  1. Tez No: 325221
  2. Yazar: MÜGE DİNÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ARMAĞAN GÖZKAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği, Türkî Cumhuriyetler, Orta Asya, Kafkasya, Turkey, Union of Soviet Socialist Republics, Turkic Republics, Middle Asia, Caucasi
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin dağılmasından sonra, Orta Asya ve Kafkasya dünyanın ilgisini üzerine çekmiştir. Dünyanın iki süper gücünden biri ortadan kalkarken aynı zamanda oldukça stratejik bir bölgede büyük bir boşluk bırakmıştır. Bu stratejik bölge; jeopolitik, güvenlik ve siyasi açıdan taşıdığı önemle dünya politikalarını şekillendirecek bir etkiye sahiptir. Ancak uzun yıllar uluslararası alanda yalnızlaşmış olan Türkiye için bu bölgenin önemi diğer devletlerden farklıdır. Bağımsızlığını yeni kazanan Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan ve Türkmenistan; Türkiye'nin tarihsel, dinsel ve kültürel bağlarla bağlı olduğu Türkî Cumhuriyetleri olarak uluslararası politikadaki yerini almıştır ve Türkiye artık yalnız değildir.Türkiye Cumhuriyeti dış politikasında her zaman Batı ülkeleri ile olan ilişkileri ön planda tutmuştur. Bu ilişkiler Türkiye'nin içinde bulunduğu siyasal durum kadar, dünya siyaset ortamındaki dengeler ile de doğrudan ilişkilidir. Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin dağılması ile bu ilişkiler değişmiş ve artık yeni bir dünya düzeni ortaya çıkmıştır. Türkiye, yeni düzen içinde alacağı yer ile Batı'ya olan bağlılığını ve dengesiz politikasını lehine düzeltme fırsatını yakalamıştır. Etnik ve kültürel açıdan ortak yanları bulunan eski Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği ülkeleri ile ilişkiler kurmuş yeni fırsatlar yakalamıştır.Genel olarak bu çalışmada; Türkî Cumhuriyet ülkelerinin profilleri, Türkiye'nin bölge ülkeleri ile ilişkileri ve yeni dünya düzeni içerisindeki fırsatlardan faydalanmak için hâkimiyet arayan uluslararası aktörlerin bölge ile ilgili faaliyetleri incelenmeye çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
After the dissolution of the Union of Soviet Socialist Republic, Middle Asia and Caucasia attracted the world attention. While two of the world?s super powers disappear, also a big gap at a notably strategic region occurred. This strategic region has the influence to form the world?s policies with the geopolitical, security and political importance it has. However, the importance of this region for Turkey, which has been alone in the international arena for many years, is quite different than other states. Azerbaijan, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Uzbekistan, Tajikistan and Turkmenistan, who had newly obtained freedom, took place in the international policy as ?Turkic Republics?, to which Turkey has historical, religious and cultural ties, and now Turkey is no longer alone.The Turkish Republic has always given importance to relations with Western countries in a foreign policy. These relations are directly related with the political situation in which Turkey is present, as well as the balances in the world politics atmosphere. With the dissolution of the Union of Soviet Socialist Republics, these relations changes and the new world order appeared. Turkey had the chance to turn its loyalty to West and its instable policy to its favor via the place that it will take place within this new order. Turkey established new relations with the former countries of Union of Soviet Socialist Republic, with whom it has ethnical and cultural common aspects, and caught new opportunities.In general, in this study; The profiles of the countries of the Turkic Republics, Turkey?s relations with the countries in the region which are done by international actors who look for sovereignty to benefit from opportunities in the new world order will be studied to examine.