Elmas kesiciler ile doğal taşların delinmesi işleminde kesme performansının incelenmesi
Investigation of cutting performance in drilling process of natural stones using diamond tools
  1. Tez No: 325421
  2. Yazar: FEYZULLAH EKREM ÇONKAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN TAŞGETİREN, YRD. DOÇ. DR. İSMAİL UCUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Makine Mühendisliği, Mining Engineering and Mining, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: doğal taş, delik delme, elmas kesici, regresyon analizi2012, vii + 52 Sayfa, Natural Stone, drilling process, diamond tool, regression analysis.2012, vii + 52 pages
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Doğal taşlara kesme, delme, parlatma gibi birçok talaşlı imalat yöntemleri uygulanmaktadır. Doğal taş sektöründeki karot sondajı, tel kesme yönteminde kullanılan tellerin geçeceği deliklerin açılması ve doğal taşlara uygulanan desen gibi pek çok uygulamalarda delik delme işlemleri yapılmaktadır. Bu işlemlerde genellikle elmas kesiciler kullanılmaktadır. Elmas kesiciler matris ve elmas tanecikler olmak üzere iki kısımdan meydana gelmektedir.Bu tez çalışmasında, elmas kesiciler ile doğal taşların delinmesi işleminde kesme performansı deneysel ve teorik olarak incelenmiştir. Kesme deneylerinde otomatik şanzımanlı matkap tezgâhı kullanılmıştır. Deneylerde beş farklı doğal taş (mermer, andezit, traverten) ve tek tip elmas kesici takım tercih edilmiştir. Doğal taşların fiziko mekanik ve kimyasal özellikleri deneysel olarak ayrıca belirlenmiştir. Farklı parametrelerde (çevresel hız, ilerleme) delme işlemleri yapılmış ve optimum parametre belirlenmiştir. Bu parametre ile beş farklı doğal taş delme işlemine tabii tutulmuş ve kesici takım performansı belirlenmiştir. Performans deneylerinde tek bir parametre ile çok sayıda deney yapılmış ve takımın güç tüketimi, spesifik enerji, aşınma ve çap hatası bulunmuştur. Son olarak doğal taşlardan elde edilen fiziko mekanik özellikler ile delme deney sonuçları arasındaki ilişkiyi belirlemek için regresyon analizleri yapılmıştır. Sonuçta doğal taşların bazı özellikleri kesme performansı üzerinde belirleyici faktör olarak görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Many manufacturing methods such as cutting, drilling, milling, polishing have been carried out to natural stones. Drilling process has been used in many applications such as boring, drilling of holes attaches of wires used wire cutting process and decoration practices. Diamond tools used for cutting natural stones, are composed of two parts such as disc body and segment matrix. The cutting process is performed when the diamond within the composite matrix scrapes the natural stone. The matrix hold to clutch the diamonds and the segment matrix are composite materials manufactured through the technique of powder metallurgy joining various metal powders.In this project, cutting performance in drilling process of natural stones with diamond tools will be investigated as experimental and statistical. An automatic gear drill machine will be used to cutting experiments. Six various natural stones (marble, andesite and travertine) and a diamond tool are considered used in the experiments. Drilling process will be done in different parameters and optimum parameter will be determined. The natural stones will be exposed to drilling process using the parameter and cutting tool performance will be determined. Lastly, regression analysis will be carried out to determine relation between results of the drilling process and physical and mechanical properties occurred from the natural stones.