Televizyon reklamlarında spor teması kullanımının marka tutumu üzerindeki etkisi
The effect of usage of sport theme on attitude on brands in Tv advertisements
  1. Tez No: 325889
  2. Yazar: GÖKHAN GÜLTEKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDÜLGANİ ARIKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Reklamcılık, İşletme, Advertising, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Tüketici, Reklam, Spor Teması, Televizyon Reklamları, Marka, Marka İmajı, Marka Değeri, Consumer, Advertisement, Sports Theme, Television Advertisements, Brand, Image of Brand, Worth of Brand
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Radyo Televizyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Günümüzde birçok şirket kendi ürünlerini diğer şirketlerden farklı kılabilmek için çeşitli pazarlama stratejilerine başvurmaktadır. Bu stratejiler arasında reklama yer verilmesinin gerekliliği kabul edilmektedir. Farklılaşmak için markanın yaratılması ve tüketicinin o markaya karşı ilgili olması sağlanmalıdır. Reklam olmaksızın marka değerinin tüketiciye iletilmesi günümüz dünyasında imkansızdır. Reklamın başarılı olabilmesi ise, kitlesel olmasını gerekli kılar.Marka değerinin insanlara iletilmesi ve insanlarda marka imajının oluşturulmasında televizyon reklamları günümüzde hala en etkin kitle iletişim aracı konumundadır. Son yıllarda televizyon reklamlarında marka imajının insanlara daha etkili şekilde iletilmesi amacıyla çeşitli temalara yer verilmektedir. Bu temalar arasında ise, en sık kullanılanlardan birisi spor temasıdır. Günümüzde spora ve profesyonel sporculara ilgi giderek artmaktadır. Bunu çok iyi gören reklamcılar spor temasını kullanarak insanlarda kendi markalarıyla ilgili olumlu imaj vermeye çalışır. Sporu seven bir kişinin, grubun ya da toplumun içinde spor barındıran reklamlara karşı tutumu olumlu olacaktır. Böylece markayla özdeşleşme reklam aracılığıyla insanlara ulaştırılmış olacak bu da insanlarda o markaya karşı ilgiyi arttıracaktır.Bu çalışma bu açıklananlara dayanarak ve spor temalı televizyon reklamlarının insanların marka tutumları üzerinde etkili olduğu düşüncesiyle hazırlanmıştır. Spor temalı bazı televizyon reklamları örnek alınarak incelenmiş, bu reklamlara karşı tüketicinin tutum, görüş ve algılarının nasıl olduğu betimsel bir araştırmayla açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
At the present time a lot of companies refer various marketing strategies in order to make their products look different from those of other companies. And common opinion about these strategies is the necessity of advertisements. In order to differentiate, creating the brand and getting consumers? interest in the brand. It is impossible to transmit the worth of a brand to consumers without advertisements. And the advertisement has to have mass effect in order to be succesful.To transmit the worth of a brand to people and to create image of the brand, the television is still the most effective device for mass communication.In recent years, there are various themes in television advertisements in order to transmit image of a brand to people effectively. And among these themes, sports is the one of those that are used most. In these days, the interest to sport and professional sportsmen is gradually rising.And advertisers that see this well, try to create a positive image for their brands by using the sports theme.Attitude of people who like sports will be positive to advertisements that use sports theme. So familiarity with the brand is transmitted to people via the advertisement and this attracts people to the brand.Based on these explanations, this work was prepared with idea of advertisements being effective on attitude of people to brands.Some television advertisements with sports theme were examined and it was explained how the reaction and attitude of consumers to these advertisements were with a descriptive research.