Exploring the impact of empowering leadership on employee performance: The mediating effect of employee creativity
Güçlendirici liderliğin çalışan performansı üzerindeki etkisinin incelenmesi: Çalışan yaratıcılığının aracılık etkisi
- Tez No: 967042
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TOLGA TÜRKÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Güçlendirici Liderlik, Çalışan Yaratıcılığı, Çalışan Performansı, İnşaat Malzemeleri Sektörü, Suudi Arabistan, Empowering Leadership, Employee Creativity, Employee Performance, Mediation, Construction Materials Sector, Saudi Arabia
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışma, güçlendirici liderliğin çalışan performansı üzerindeki etkisini araştırmayı ve çalışan yaratıcılığının bu ilişkiye nasıl aracılık ettiğini belirlemeyi amaçlamaktadır. Bu amacı gerçekleştirmek için nicel bir araştırma tasarımı uygulanmıştır. Veriler, 17 Ekim 2024 ile 1 Aralık 2024 tarihleri arasında Suudi Arabistan'daki inşaat malzemeleri sektöründe çalışan 282 personelden yapılandırılmış bir anket kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizi için doğrusal regresyon ve aracılık analizi kullanılmıştır. Araştırma, güçlendirici liderliğin çalışan performansı ve çalışan yaratıcılığı üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Ayrıca, çalışan yaratıcılığı, çalışan performansını artıran ve güçlendirici liderlik ile performans arasındaki ilişkiye ilişkiye kısmi aracılık eden bir faktör olarak belirlenmiştir. Bu araştırma, Suudi Arabistan'daki inşaat malzemeleri sektöründeki bu dinamikleri araştıran ilk çalışmalardan biridir. Sonuçlar, liderlik stilleri, yaratıcılık ve çalışan performansı arasındaki ilişkiyi rekabetçi organizasyonlar bağlamında açıklayarak mevcut araştırmaları geliştirmektedir. Bu bulgular, örgütsel başarıya ulaşmak için güçlendirici liderlik uygulamalarının benimsenmesinin ve yaratıcılığın teşvik edilmesinin önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to investigate the impact of empowering leadership on employee performance and to determine how employee creativity mediates this relationship. A quantitative research design was employed to accomplish this. Data were gathered from 282 personnel in the construction materials sector in Saudi Arabia using a structured survey administered from October 17, 2024, to December 1, 2024. Linear regression and mediation analysis were utilized to examine the data. Research indicates that empowering leadership has a positive impact on employee performance and employee creativity. Furthermore, employee creativity was identified as a factor that improves employee performance and partially mediates the connection between empowering leadership and employee performance. This research is one of the initial inquiries into these dynamics inside the Saudi construction materials sector. The results enhance the current research by illustrating the relationship between leadership styles, creativity, and employee performance in competitive organizations. These findings underscore the need of embracing empowered leadership practices and fostering creativity to attain organizational success.