Endüstri bazında Ar-Ge, inovasyon, verimlilik ve büyümenin ekonometrik analizi
R&d,innovation,productivity and growth: An econometric analysis at the industry-based
- Tez No: 326130
- Danışmanlar: PROF. DR. ERTUĞRUL DELİKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, Ekonomi, Econometrics, Economics
- Anahtar Kelimeler: Ar-Ge, İnovasyon, Verimlilik, Büyüme, Panel Tahminleme, AB27, R&D, Innovation, Productivity, Growth, Panel Estimation, EU27
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Çalışmanın temel amacı günümüzde ekonominin ve endüstrinin temel yapıtaşları olan Ar-Ge, inovasyon, verimlilik ve büyümenin birbirleriyle olan ilişkisini incelemektir. Bu ilişki tanımlanırken, değişkenlerin birbirlerini açıklamadaki rolleri araştırılmak istenmektedir. Çalışmada Eurostat'ın üçer yıllık dönemlerle ortaya koyduğu 2002-2008 yıllarını kapsayan AB27 ülkeleri için Topluluk İnovasyon Anketleri (CIS4,CIS5,CIS6)'nden derlenen endüstri bazında toplulaştırılmış firma verileri kullanılmıştır. Bu veriler kullanılarak tanımlanan değişkenlerle, mikro bazda Ar-Ge, verimlilik, inovasyon değişkenlerini bir arada değerlendiren, makro bazda ise Romer'in 1990 Ar-Ge büyüme modelinden yola çıkılarak oluşturulan inovasyon, Ar-Ge ve büyüme denklemlerini içeren ekonometrik model ortaya konulmuştur. Modele Panel Veri Analizi yapılmıştır. Analizlerde EKK yöntemi ile GMM yöntemi kullanılmıştır. Bu ikisi arasında EKK yöntemiyle test edilen modellerin kullanılması daha anlamlı bulunmuştur. Elde edilen sonuçlara göre bu değişkenler birbirlerini açıklamakta pozitif bir etkiye sahiptirler. İnovasyonun açıklanmasında Ar-Ge'nin, verimliliğin açıklanmasında Ar-Ge ve İnovasyonun pozitif etkisi mevcuttur. Büyümede de yine bu değişkenlerin açıklayıcılığı pozitif olarak beklentilere uygun olarak tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main scope of this study is to investigate the inter-relations in-between the basic building blocks of economy and industry nowadays: R&D, innovation, productivity and growth. While defining this inter-relation, it is important to account for the roles of the variables to explain each other. Industry-based aggregated firm data derived from the Community Innovation Surveys (CIS4,CIS5,CIS6) from the years 2000-2008 which Eurostat put forward every three years has been used in the study. With the variables defined by using this data, an econometric model that evaluates R&D, productivity and innovation variables all together in micro level and that includes in macro level the innovation-R&D and growth equation that has been created from Romer?s 1990 R&D growth model has been introduced. Panel Data Analysis has been made to the model. OLS and GMM methods were used in the analysis. Among these two, it is more meaningful to use the models tested by OLS method. According to the results obtained, these variables have a positive effect explaining each other. R&D has positive effect to explain innovation while R&D and innovation have positive effects to explain productivity. In growth also, the explanatory of these variables have been defined positive in accordance to the expectations.